Klank architectuur in Rietveldpaviljoen

Evenementen

Klank architectuur in Rietveldpaviljoen

Door: Petra Starink | 30-05-2017

Het Kröller-Müller Museum presenteert in het kader van 100 jaar De Stijl Mondriaan tot Dutch Design een concert van componist Roland Kuit. Het concert wordt gehouden op 9 juli in het Rietveldpaviljoen in de beeldentuin. Roland Kuit gaat als ‘klank architect’ op onderzoek uit.

Horizontale en verticale elementen

Midden jaren 50 ontwerpt Gerrit Rietveld het paviljoen voor de Internationale Beeldententoonstelling in de open lucht Sonsbeek 55. Zijn creatie trekt direct alle aandacht. De horizontale en verticale elementen van het paviljoen zijn gemaakt van eenvoudige materialen. De elementen zijn zo in de ruimte geplaatst dat de architectuur en de beelden elkaar versterken. De lege ruimte en het licht bepalen de waarde van de architectuur in, om en tussen de begrenzingen, die er slechts zijn om de ruimte te bepalen.

Rietveldpaviljoen

Het gebouw is tijdelijk en na afloop van de tentoonstelling afgebroken. Dankzij particulier initiatief wordt het paviljoen in 1964 opnieuw opgebouwd in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Vanaf dat moment heet het niet meer Sonsbeekpaviljoen, maar Rietveldpaviljoen.

Roland Kuit

Roland Kuit is componist en sonoloog en vooral bekend door zijn onderzoek, deskundigheid en vakliteratuur op het gebied van modulaire klanksynthese en ‘sound design’. Kuit vindt, volgens de principes van De Nieuwe Beelding, klank uit en bouwt hierop verder. Hij gebruikt pure tonen als bouwstenen voor een compositie. Kuit balanceert tijdens het concert op zondag 9 juli de grens van onderzoek, muziek, klankkunst en ruimte. In het paviljoen komen de Nieuwe Beelding en klank samen. Voorafgaand aan het concert zal de componist een uitleg geven. Het concert is gratis voor iedereen die een geldig ticket heeft voor het park en museum.

Bezoekersinformatie
Concert klank architectuur
Zondag 9 juli 2017
14:00 – 15:00 uur Houtkampweg 6,  Otterlo
Kröller-Müller Museum

Foto’s: Pedro Kok en Centraal Museum Utrecht (Ernst Moritz maquette)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.