Lattenstoel Marcel Breuer in Huis Sonneveld

Exposities

Lattenstoel Marcel Breuer in Huis Sonneveld

Door: Petra Starink | 27-08-2018

Lattenstoel Macel BreuerDe lattenstoel van Marcel Breuer uit 1924 is van 5 september tot maart 2019 te zien in Huis Sonneveld, de museumwoning van het Nieuwe Instituut. De stoel is een bruikleen uit de Bauhaus collectie van de Klassik Stiftung Weimar: in aanloop naar de viering van 100 jaar Bauhaus in 2019, exposeren zij onder de noemer Bauhaus zu Gast in diverse musea originele objecten uit hun collectie.

Lattenstoel Marcel Breuer

De lattenstoel is een ontwerp van Breuer uit zijn studietijd aan het Bauhaus (1920-1924). Het frame is van gebeitst esdoorn, de zitting en achterkant van textiel. De meubels die Breuer ontwierp vertonen verwantschap met die van Gerrit Rietveld. In 1925 produceerde hij zijn eerste stalen buismeubel, de Wassily stoel.

Bauhaus en Sonneveld

Diverse meubels uit de nalatenschap van de familie Sonneveld hebben een relatie met Bauhaus. In het huis staat een rieten (tuin)stoel met stalen buizenframe van Erich Dieckmann, een van de belangrijkste meubelontwerpers aan het Bauhaus. In de woonkamer staat een klein schrijfbureautje dat geïnspireerd is op de revolutionaire stalen meubelen die Breuer voor de firma Thonet ontwierp.

Neuhaus

Onder de titel Neuhaus levert Het Nieuwe Instituut in het voorjaar van 2019 een bijdrage aan de festiviteiten rond het jubileum van Bauhaus. Deze opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten introduceerde een manier van onderwijs die niet eerder was vertoond.

Architectuur met maatschappelijke impact

De studenten dienden hun eigen creativiteit te onderzoeken door te werken met de meest uiteenlopende materialen en streefden naar een architectuur met maatschappelijke impact. De specifieke condities en opdracht van toen vormen aanleiding voor Het Nieuwe Instituut om kritisch te reflecteren op de huidige opdracht van design en het type ontwerpers en ontwerp dat daaruit voort zou kunnen komen.

Foto: Marcel Breuer, Lattenstoel Ti 1a met armsteunen en riembespanning, 1924, Klassik Stiftung Weimar, donatie Karl Peter Röhl Stiftung

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.