Getty subsidies voor Het Schip en het Rietveldhuis

Nieuws

Getty subsidies voor Het Schip en het Rietveldhuis

Door: Jacqueline Knudsen | 25-06-2015

De Getty Foundation heeft gisteren een tweede reeks subsidies verdeeld voor Keeping it Modern, voor de instandhouding van 20e eeuwse architectuur. Het betreft subsidies van in totaal meer dan $ 1,75 miljoen voor veertien projecten in acht landen, van Brazilië tot India. Elk project moet de focus versterken op het behoud van de moderne architectuur in de wereld. Ook twee Nederlandse projecten zijn begunstigd: Het Schip in Amsterdam en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Hoewel de focus van Keeping It Modern ligt op planning en onderzoek van behoud, kunnen ook projecten, die het potentieel hebben om als belangrijke modellen te dienen voor behoud van 20e eeuwse architectuur, meedingen naar subsidie voor de uitvoering van behoud. Zo geeft de Getty Foundation dit jaar subsidie ​​voor de uitvoering van de restauratie van Frank Lloyd Wright’s Unity Temple in Oak Park, Illinois, en ook een deel van de subsidie voor Het Schip is bestemd voor restauratie van bijzondere details.

In 2014, het eerste jaar van Keeping it modern, konden aanvragen alleen op uitnodiging worden ingediend, zodat de Getty Foundation duidelijk kon maken welk soort projecten ze wilde ondersteunen. Het tweede jaar was er een open oproep tot het indienen van voorstellen, waarop veel hoogwaardige projecten zijn ingediend. De projecten werden beoordeeld op basis van een aantal factoren, waaronder de architectonische betekenis, de kracht van het plan van aanpak, internationale diversiteit, de potentie voor een ​​zinvolle bijdrage op het gebied van het behoud.

Het Schip

Museum Het Schip is bezig met uitbreiding in het voormalig schoolgebouw aan de Oostzaanstraat, onderdeel van complex Het Schip. Voorjaar 2016 opent hier een museum van de Amsterdamse School. Het doel van de subsidie is om bij de restauratie te komen tot verdieping en verspreiding van de kennis op het gebied van materiaalgebruik en symbolisme in dit gebouwencomplex. De subsidie maakt het mogelijk een aantal karakteristieke details van het gebouw op een hoger niveau te onderzoeken en restaureren. De opgedane kennis zal op verschillende manieren gedeeld worden, onder andere in boekvorm, als expositie, documentaire en op de website Wendingen.

Schröderhuis

Het huis wordt nu beheerd door het Centraal Museum, maar Rietvelds experimentele materiaalgebruik, in combinatie met de slijtage door duizenden bezoekers per jaar, vereist zeer intensief onderhoud. De Getty subsidie zal de ontwikkeling van een beheer- en onderhoudsplan ondersteunen. Een deel van de subsidie is bestemd voor een oral history project dat de kennis van architect Bertus Mulder zal opnemen, ooit medewerker van Rietveld, die een cruciale rol gespeeld heeft bij de restauratie van het Rietveld Schröderhuis, en voor een brede online verspreiding van de kennis.

Subsidies voor 14 gebouwen in 8 landen

Frank Lloyd Wright’s Unity Temple, Oak Park, Illinois USA (1908) $200,000
Walter Gropius huis The Gropius House in Lincoln, Massachusetts USA (1938) $75,000
Erich Mendelsohn’s Einstein Towe in Potsdam Duitsland (1921) €43,000
Charles Rennie Mackintosh’s Hill House in Helensburg Schotland (1904) £95,000
Pierre Jeanneret’s Gandhi Bhawan (Gandhi Center) Chandigarh India (1969) $130,000
João Batista Vilanova Artigas en Carlos Cascaldi’s School van Architectuur en Stedenbouw aan de Universiteit van São Paulo Brazilië (1969) $200,000
Marcel Breuer’s Saint John’s Abdij en Universiteitskerk in Collegeville, Minnesota USA (1961) $150,000
Gerrit Rietveld’s Schröderhuis in Utrecht (1924) €125,000
Michel de Klerk’s Schip in Amsterdam (1921) $180,000
George Nakashima’s Arts Building en Klooster in New Hope, Pennsylvania USA (1967) $100,000
De Giancarlo De Carlo ‘Collegi’ gebouwen aan de Università degli Studi di Urbino,  Italië (1962–1982) $195,000
Paul Rudolph’s Jewett Arts Center bij Wellesley College, Massachusetts USA (1958) $120,000
Jorge Ferreira Arthur Neiva Pavilion,  Rio de Janeiro, Brazilië (1942) $60,000
James Strutt’s residence ‘The Strutt House.’ National Capital Area, Canada (1956) $50,000 CAD

Volgende ronde

Deadlines en criteria voor de volgende ronde van Keeping it Modern zullen binnenkort bekend gemaakt worden op de Getty Foundation website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.