Kijktip: Binnenkijken in Rietveld Schröderhuis

Inspiratie

Kijktip: Binnenkijken in Rietveld Schröderhuis

Door: Petra Starink | 16-04-2020

Sinds het coronavirus ons aan huis kluistert, zijn we veel thuis. Om die tijd zo aangenaam mogelijk door te komen geeft de redactie van Architectuur.nl u architectuur gerelateerde kijktips. Deze keer een rondleiding door het Rietveld Schröderhuis door Mathijs Meinderts, gids bij het Centraal Museum Utrecht. Neem een kijkje in dit bijzondere icoon van De Stijl.

Ruimte, eenvoud en functionaliteit

Het Rietveld Schröderhuis is door Gerrit Rietveld in 1923-1924 ontworpen en staat aan de Prins Hendriklaan 50 in Utrecht. Het huis is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Rietveld houdt van ruimte, eenvoud en functionaliteit. Hij bedenkt daarom allerlei slimme oplossingen voor het huis. Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder-Schräder, die er van januari 1925 tot haar dood in 1985 heeft gewoond.

Bekijk hier de video

Flexibele woning

Gids Matthijs Meinderts neemt je mee door het huis en laat je de details zien, de keuken met luiken in blauw en zwart, de buislamp in het atelier, de studeerkamer met uitklapbare tafeltjes en schuifbare wanden in de slaapkamer van de zoon. Als je het allemaal bekijkt heeft Rietveld toen al de flexibele woning ontworpen.

Bekijk ook deze kijktips:
Houtbouwers
Miniserie Bauhaus
Coded Nature-Studio Drift
Digitale rondleiding Bruno Taut
Hoe bouw je een kathedraal?
Wim Crouwel-Modernist
Masterclass Daan Roosegaarde
Construction in the Age of Covid-19
Voor de vorm met Christien Meindertsma

Rondleidingen in het Rietveld Schröderhuis zijn mogelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Reserveren kan via het Centraal Museum Utrecht. Op dit moment is i.v.m. het coronavirus het Centraal Museum en Het Rietveld Schröderhuis tijdelijk gesloten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.