Glazen entreegebouw Van Gogh Museum

Actualiteiten, Nieuws

Glazen entreegebouw Van Gogh Museum

Door: Petra Starink | 01-09-2015

Op 5 september gaat het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum in Amsterdam voor het publiek open. Het glazen entreegebouw is voorzien van technische hoogstaande glasconstructies, installaties, moderne vloeren en wanden. Er is een nieuw ruim en licht ontvangstgebied met garderobes en een geheel vernieuwde museumwinkel.

Met de overkapping van de voorheen verzonken lege ‘vijver’ aan de kant van het Museumplein, is het museum 800 m² rijker. Door de verplaatsing van de hoofdentree naar de Museumpleinkant, sluit het Van Gogh Museum aan bij de andere twee musea aan het Museumplein. Zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum verplaatsten recentelijk de ingang naar de Museumpleinkant.
Het nieuwe glazen ontvangstgebied verbindt het Rietveldgebouw met de tentoonstellingsvleugel zodat de twee museale gebouwen beter worden ontsloten. De extra 800 m² verbetert de bezoekersstroom en biedt meer ruimte voor een goede ontvangst en service aan bezoekers. Hierdoor is het museum beter uitgerust voor een groeiend aantal bezoekers in de toekomst. Het nieuwe entreegebouw is zo flexibel ingericht dat er meer mogelijkheden zijn voor het organiseren van grotere bijeenkomsten.

650 m2 koud gebogen glas

Het open en transparante glazen entreegebouw bestaat uit de allernieuwste technische ‘state of the art’ glasconstructies en vormt een opvallende tegenhanger van de solide buitenzijde aan het Museumplein. De gevel bestaat uit 650 m2 koud gebogen glas met 30 glazen zogeheten dakvinnen tot 12 meter lengte en 20 glazen kolommen tot 9,4 meter hoog, in een draagconstructie van 65 ton staal. Bezoekers komen via een glazen trap, modern verlichte roltrap of glazen panoramalift binnen in het ontvangstgebied met ruimte voor 2.200 jassen, 1.700 tassen, 1.450 audiotours en een vernieuwde museumwinkel. In de museumwinkel worden 500 nieuwe producten verkocht, waarvoor is samengewerkt met internationale A-merken zoals Jaeger LeCoultre, Gassan Diamonds, SMAAK en het Franse Pommery en een aantal Dutch designers die zich hebben laten inspireren door Van Gogh, waaronder Hester van Eeghen, Tord Boontje, Edward van Vliet en Studio Droog.

Uitwerking door Hans van Heeswijk

Het schetsontwerp van het nieuwe entreegebouw komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates, het bureau van de overleden Japanse architect Kisho Kurokawa die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de tentoonstellingsvleugel die in 1999 werd geopend. De verdere uitwerking van dit ontwerp door Hans van Heeswijk architecten toont hoe deze vleugel en de nieuwe entree samen een verrassend nieuw geheel vormen.

Ter ere van de opening is er op 5 en 6 september op het Museumplein een evenement met 125.000 zonnebloemen die op zondag vanaf 16.00 uur gratis worden uitgereikt aan het publiek.

Foto’s:  Jan Kees Steenman- Van Gogh Museum Amsterdam en Ronald Tilleman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.