Lezingen UU: En er was licht

Evenementen, Nieuws

Lezingen UU: En er was licht

Door: Jacqueline Knudsen | 02-09-2015

Ontwerper Rogier van der Heide werpt zijn licht op de toepassing van licht in architectuur en bijt de spits af in het drieluik lezingenavonden van de Universiteit Utrecht over de veelzijdige werking van licht in architectuur, kunst, design en literatuur. Van der Heide heeft onder andere samengewerkt met architecten Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Ben van Berkel en Renzo Piano. Daarnaast heeft Van der Heide de lichtinstallaties van het Rijksmuseum en het Stedelijk museum in Amsterdam ontworpen.

Licht doet ons letterlijk zien, want het draagt de wereld om ons heen naar de ogen. Het bepaalt ook de sfeer van de plekken waar we komen. Zo maken donkere gebouwen somber, terwijl open plekken juist energie geven. Licht regelt ook onze biologische klok: de avond doet gapen en het licht in de morgen maakt ons wakker. En soms bepaalt licht zelfs wat we voelen. Mensen lijden aan de winterblues tijdens de donkere decemberdagen en vieren vrolijk de zon op terrasjes in de lente.

Geen wonder dat licht een centraal thema is voor veel kunstenaars. Ze kleuren je gemoed, drukken er stilte mee uit of verrassen je juist met een duisternis die door merg en been gaat. Architecten spelen met natuurlijk licht of overdonderen je met een bombastische hoeveelheid kunstmatig licht. En dichters illustreren er liefde, leven en dood mee.

Tijdens de ‘International Year of Light’ verkennen kunstenaars en wetenschappers de mogelijkheden van licht in de beeldende kunst, architectuur en literatuur. Wat betekent het voor de mens?

Programma

Maandag 14 september 2015
Licht & Architectuur: Lekker licht
Rogier van der Heide (lichtdesigner) en prof. dr. Leon Kenemans (Psychologische Functieleer, UU). Opening door Centraal Museum-directeur Edwin Jacobs

Maandag 21 september 2015
Licht & beeldende kunst: Stilte van het licht
Joost Zwagerman (auteur) en dr. Patrick van Rossem (Kunstgeschiedenis, UU)

Maandag 28 september 2015
Licht & literatuur: Lichte kost
Ingmar Heytze (dichter) en prof. dr. Paul Wackers (Middelnederlandse Letterkunde, UU)

Locatie en tijd
Maandag 14, 21 en 28 september, 20.00 tot 21.30 uur
Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

De lezingen zijn gratis, voor iedereen en zonder reservering toegankelijk. Meer informatie over de sprekers is te vinden op de website van de UU.

Dit drieluik wordt georganiseerd in het kader van U-Meet, een initiatief waarmee alle Nederlandse universiteiten publiek betrekken bij wetenschap, en in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht, waar van 17 oktober 2015 t/m 24 januari 2016 de tentoonstelling ‘Lekker Licht’ te zien is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.