Grafisch beton

Grafisch beton

Nieuws
Door: Petra Starink | 17-02-2015

NOE-Betonvormgeving biedt nu grafisch beton aan. Grafische afbeeldingen of patronen kunnen daarbij tijdens het storten van prefab-beton in het betonoppervlak worden aangebracht. Deze techniek leent zich uitstekend voor gevels, muren en trottoirs.

De techniek hiervoor is afkomstig van het Finse bedrijf Graphic Concrete waarvoor NOE-Betonvormgeving sinds kort het aanspreekpunt voor de Nederlandse en Vlaamse markt is. Grafisch beton is een gepatenteerde technologie die ontwikkeld is door Samuli Naamanka en stelt architecten in staat om afbeeldingen op het betonoppervlak over te brengen. Het van nature ‘harde’ beton krijgt daarmee een zachte uitstraling.

Membraan met afbeelding

Het resultaat wordt verkregen door een membraan dat tijdens het prefab-proces van beton wordt toegepast. De gewenste afbeelding of het patroon wordt op het membraan geprint met behulp van een uithardingsvertrager. Dit membraan wordt vervolgens in de bekistingdelen voor de betonnen prefab-elementen geplaatst waarna het beton wordt gestort. Wanneer de vertrager later wordt weggespoeld, komt de afbeelding tevoorschijn. Deze is het resultaat van het contrast tussen het zichtbare beton en het oppervlak dat is blootgesteld aan de vertrager. Door de hoeveelheid vertrager of de cementkleur aan te passen, kan de uitkomst op alle mogelijke manieren worden gevarieerd.

Zichtbeton een gezicht geven

Grafisch beton opent nieuwe mogelijkheden voor architecten die zichtbeton een gezicht willen geven of de constructieve mogelijkheden van beton willen combineren met fraaie vormgeving van het oppervlak.

Meer informatie is te vinden op NOE-betonvormgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.