Houten lamellen sieren appartementen

Nieuws

Houten lamellen sieren appartementen

Door: Petra Starink | 16-06-2020

In de wijk Kerkebosch in Zeist zijn de woongebouwen Berkenveste en Dennenveste met in totaal 80 huurappartementen opgeleverd. Het ontwerp is van MIX architectuur, in opdracht van BAM Wonen en Woongoed Zeist. Het ontwerp zoekt de balans tussen functionaliteit, betaalbaarheid en expressiviteit. Opvallend zijn royale terrassen met houten lamellen.

Duurzaamheid

De heldere basis maakte het mogelijk om met beperkte middelen sociale woningbouw te realiseren met een hoogwaardige en duurzame uitstraling. De twee gebouwen zijn constructief identiek. Door de grote flexibiliteit ontstond per gebouw een individuele architectonische expressie. Dit is zichtbaar in de verschillende toplagen en de individuele bewerking van de terrassen.

Houten lamellen

De terrassen zijn royaal bemeten en voorzien van houten lamellen en woonkamerbrede puien. De sfeervolle, beschutte buitenkamers versterken het contact met het bos. Per gebouw zijn de terrassen op een andere wijze vormgegeven.

Alzijdige gebouwen

De alzijdige gebouwen vormen met twee eerder gebouwde objecten een samenhangend ensemble waarin elk gebouw een eigen karakter heeft. Een verdiepte parkeerkoffer verbindt de verschillende gebouwen. De bestaande en nieuwe gebouwen hebben afwisselend vijf en zes woonlagen en staan verspringend naast elkaar. In de verdiepte plint bevinden zich de privéparkeerplaatsen en de bergingen.

BENG

De twee appartementengebouwen voldoen aan de eisen voor BENG 1. Per appartement zijn drie onderhoudsarme, elektrische radiatoren geplaatst. Ook is er warmteterugwinning in de ventilatie en douche. Door de hoge mate van isolatie van de gebouwen is de energievraag in beginsel al laag. De intelligente radiatoren gaan uit wanneer de ruimte op temperatuur is, een raam openstaat of niemand thuis is. De afwezigheid van een ketel of warmtepomp en warmteleidingen bespaart veel materiaal. Pv-panelen op de daken voorzien in een groot deel van de benodigde elektriciteit. Met kleine aanpassingen is het mogelijk om in de toekomst te voldoen aan BENG 2- en BENG 3-eisen, bijvoorbeeld door het plaatsen van meer pv-panelen.

Lees ook:

De bosrijke locatie in de wijk Kerckebosch vroeg om een zorgvuldige inpassing in het landschap. Vanaf de conceptfase was dit een integraal onderdeel van de uitwerking van het plan. MIX architectuur werkt op dit moment in opdracht van BPD aan de sustainable community Elix. Deze woonbuurt richt zich op zelfvoorzienend, duurzaamheid en circulaire ontwikkeling.

Fotografie: MIX architectuur bv

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.