Iris van Herpen ontvangt Johannes Vermeer Prijs

Nieuws

Iris van Herpen ontvangt Johannes Vermeer Prijs

Door: Petra Starink | 05-09-2017

De Johannes Vermeer Prijs 2017, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is door minister Jet Bussemaker toegekend aan modeontwerper Iris van Herpen. De jury heeft haar unaniem voorgedragen omdat zij al jaren consistent en toonaangevend is binnen de internationale modewereld. De prijs wordt op 30 oktober in de Ridderzaal in Den Haag uitgereikt.

Iris van Herpen ontvangt de prijs voor haar hele oeuvre. Ze studeerde mode aan de hogeschool voor de kunsten ARTez in Arnhem. Ze liep stage bij Alexander McQueen en Claudy Jongstra. In 2007 begon ze haar eigen label vanuit haar studio in Arnhem.

Museum

Haar werken zijn tentoongesteld in onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen en het Palais de Tokyo in Parijs, en zes jurken zijn opgenomen in de collectie van het Metropolitan Museum of Art in New York. Haar ontwerpen zijn geliefd bij Lady Gaga, Tilda Swinton en Beyoncé.

De Johannes Vermeer Prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro dat besteed mag worden aan een speciaal project. De prijs wordt sinds 2009 uitgereikt. Vorig jaar was filmregisseur en beeldend kunstenaar Steve McQueen winnaar van de Johannes Vermeerprijs.

Tentoonstelling

Tot 22 oktober is in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling ‘Uit de mode’ te zien met ontwerpen van Iris van Herpen.

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.