KCAP wint prijsvraag Fischbeker Reethen Hamburg

Nieuws

KCAP wint prijsvraag Fischbeker Reethen Hamburg

Door: Petra Starink | 29-09-2016

KCAP Architects&Planners hebben in samenwerking met Kunst + Herbert de prijsvraag Fischbeker Reethen in Hamburg Harburg gewonnen. De verbinding met het landschap is het uitgangspunt van het ontwerp. Het team is als winnaar gekozen uit een groep van zes internationale deelnemers in een prijsvraagproces met twee fases.

Wonen en kleinschalige industrie

Het gebied wordt ontwikkeld door de IBA Hamburg (Internationale Bouwtentoonstelling) tot een nieuw stadsgebied voor wonen en kleinschalige industrie. Model van de ontwikkeling is de “tuinstad van het 21e eeuw”. In deze herinterpretatie van de tuinstad worden op het 70 ha grote terrein aan de rand van Hamburg circa 2.200 woningen, 100.000 m2 kleinschalige industrie en een grote diversiteit aan hoogwaardige landschapsruimten gepland.

Het concept van het team KCAP / Kunst + Herbert introduceert een mix van wonen en werken in de Tuinstad 2.0. Het is gebaseerd op een robuust ruimtelijk raamwerk dat reageert op de bestaande ruimtelijke landschapskwaliteiten. Programmatisch zet het concept in op de combinatie van de producerende sector met wonen en grijpt deze als kans aan om stadsuitbreiding op een nieuwe en duurzame manier te realiseren.

Landschapslijnen

De woonfuncties liggen in het centrum van het gebied. De landschapsstructuur wordt in de vorm van vingers het gebied in getrokken. Daardoor is ook in het hart van de Fischbeker Reethen het landschapsgevoel ervaarbaar. Deze landschapslijnen creëren verschillende landschappelijke kwaliteiten en maken een verscheidenheid aan woontypologieën mogelijk.

Fischbeker Reethen

Aan de boulevard, de centrale ontsluitingsas, ontstaat een klein centrum met een school en een nieuw kunstmatig meer als ziel van de Fischbeker Reethen. Het meer maakt deel uit van de “groen-blauwe verbinding”: een netwerk van landschap en water, dat het landschap met het wonen verbindt. Tussen het wonen en de commerciële functies wordt een nieuwe mix van functies geïntroduceerd. Deze transitiezone beschermt het wonen tegen de traditionele industrie langs het spoor en geeft deze functies een aantrekkelijk gezicht naar de stad.

Het team KCAP en Kunst + Herbert wordt versterkt door Büro Sieker, Berlijn (regenwatermanagement), ARGUS, Hamburg (verkeer) en Keoto, Zürich (energie en duurzaamheid).

Beeld: KCAP Architects&Planners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.