Meest circulaire utiliteitsgebouw van de Benelux

Actualiteiten, Nieuws

Meest circulaire utiliteitsgebouw van de Benelux

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-04-2022

Na 157 jaar verhuist HAVEP van een industrieel erfgoed locatie naar een uniek en toekomstbestendig gebouw. Het ontwerp van Paul de Ruiter Architects maakt het tot het meest circulaire utiliteitsgebouw van de Benelux. Daarbij zijn de vorm van het gebouw, de constructie en het installatiesysteem zo ontworpen dat veranderingen eenvoudig zijn door te voeren zonder te slopen.

HAVEP is een echt familiebedrijf dat in 1865 werd opgericht en inmiddels een van de grootste spelers is op het gebied van werkkleding. Al die tijd was het bedrijf op hetzelfde adres gevestigd. Na 150 jaar was het tijd voor een nieuw gebouw. ‘Alle functies onder één dak in een toekomstbestendig gezond bedrijfsgebouw met een knipoog naar het verleden’. Dat was de wens die HAVEP bij Paul de Ruiter Architects neerlegde.

Opbouw

Het eindresultaat omvat een hoofdgebouw en een warehouse. Door twee compacte volumes te ontwerpen, die flexibel en multifunctioneel zijn in te delen, is zo min mogelijk kostbare grondstof nodig. Het hoofdgebouw van 3.000 m² heeft een transparante begane grond waar zich het Texperience Center, het atelier en het restaurant bevinden. Op de verdieping zijn de kantoren gesitueerd die via twee ronde vides in verbinding staan met de begane grond.

Gekoppeld aan het hoofdgebouw bevindt zich het 6.000m² warehouse. De vorm van het magazijndak is gebaseerd op de sheddaken van het voormalige bedrijfspand uit 1888. Naast een verwijzing naar het verleden biedt deze opzet tevens de mogelijkheid om PV-panelen te leggen.

Circulair en biobased

Verder is in het ontwerp is zo efficiënt mogelijk met grondstoffen omgegaan. Zo bestaat de zonneluifel uit gerecyclede constructiedelen van het oude HAVEP gebouw. De houten planken op de gevel van HAVEP zijn afkomstig uit een ander bijzonder donorgebouw: de karakteristieke Tripolis gebouwen op de Amsterdamse Zuidas.

Tripolis wordt momenteel grondig gerenoveerd waarbij er geen mogelijkheden waren om het sterke Iroko hout terug te plaatsen. Nu krijgt het een tweede leven in de nieuwbouw van HAVEP. Daarbij was het noodzakelijk iedere gevelplank individueel in te passen en uit te werken.

De overige toegepaste materialen zijn voornamelijk biobased en recyclebaar. De gevel is opgebouwd uit materialen die 100% recyclebaar zijn en de draagconstructie bestaat uit hout dat geprefabriceerd en demontabel is. Voor de gevelopeningen is gebruik gemaakt van Accoya houten kozijnen. Verder is het kantoorgebouw opgebouwd uit een houtconstructie met gelamineerde houten vuren kolommen en liggers met wanden en vloeren van CLT. Het Warehouse is gemaakt van volledige gelamineerde vuren houten constructie. Voor die isolatie van het pand zijn hoofdzakelijk vlasdekens gebruikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.