Paul de Ruiter Architects ontwerpt circulair onderwijsgebouw Erasmus Universiteit

Nieuws

Paul de Ruiter Architects ontwerpt circulair onderwijsgebouw Erasmus Universiteit

Door: Petra Starink | 03-02-2021

Naast het Polak Building op Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw gerealiseerd dat geheel energieneutraal en klimaatbestendig is. Het ontwerp is van Paul de Ruiter Architects. Het circulaire onderwijsgebouw van 8.500m² wordt een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland.

Duurzaam en toekomstbestendig

De plannen voor deze nieuwbouw maken onderdeel uit van het programma Campus in Ontwikkeling, dat enige jaren geleden door EUR is geïntroduceerd om een plek te creëren waar het fijn studeren, werken en ontspannen is: duurzaam en toekomstbestendig. Vanwege de enorme groei was er behoefte aan extra onderwijsruimte. In het Polak gebouw, tevens ontworpen door Paul de Ruiter Architects, kan dat al. Dit nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw biedt nog meer ruimte om samen te werken, goed onderwijs te faciliteren en te studeren op een manier die past bij de student. De totale investering inclusief de bouw van dit onderwijsgebouw gaat ongeveer 40 miljoen euro kosten.

Ontwikkeling en realisatie

EUR heeft het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van dit nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw gegund aan de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek – Projecten, Paul de Ruiter Architects, abcnova, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. Doorslaggevend voor de keuze was de kwaliteit van het plan, het open en transparante ontwerp, de flexibiliteit van het gebouw en de hoge mate van duurzaamheid.

Wensen van gebruikers vertaald naar eigentijds gebouw

In dialoog met studenten en de universiteit heeft Paul de Ruiter Architects, de gebruikerswensen vertaald naar een eigentijds gebouw, dat een natuurlijke connectie heeft met de campus en het naastgelegen Polak Building. Transparante gevels zorgen voor verbinding met de omgeving en natuurlijk daglicht. Veel groen en houten detailleringen zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht.

Circulair gebouwd

Het zes verdiepingen tellende gebouw, waar dagelijks zo’n 3.000 studenten zullen verblijven, blinkt uit in duurzame keuzes en wordt circulair gebouwd. Dit betekent dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Sloopmateriaal van andere gebouwen van de EUR wordt hergebruikt. Net als materiaal uit andere panden die door BAM worden gerenoveerd of gedemonteerd. De constructie van het atrium wordt in houten boomstammen uitgevoerd. In de gebruiksfase krijgt circulariteit een gezicht door QR codes in het gebouw die meer informatie geven over de toegepaste duurzame technieken.

Natuurlijk ventilatie principe toegepast

Het nieuwe onderwijsgebouw is door een slimme en integrale ontwerpstrategie energieneutraal met een extreem lage energieprestatiecoëfficiënt. Om dit te bereiken is er een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatie principe toegepast, waarbij windkracht en zonnewarmte de drijvende kracht zijn achter het ventilatiesysteem. Dit natuurlijk aangedreven systeem bespaart veel energie en levert veel meer frisse lucht dan gebruikelijk is in gebouwen. Daarnaast produceert het gebouw duurzame energie door zonnecellen op het dak en maakt het gebruik van duurzame warmtepompen en koude en warmte opslag in de grond om het gebouw te koelen en te verwarmen.

Oplevering in 2023

De voorbereidende grondwerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Naar verwachting wordt het gebouw in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.

Beeld: Paul de Ruiter Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.