Mondriaan kleurt Den Haag

Nieuws

Mondriaan kleurt Den Haag

Door: Jacqueline Knudsen | 06-02-2017

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Daarom is 2017 uitgeroepen tot jaar van De Stijl. Het wordt landelijk gevierd met tentoonstellingen en manifestaties.

Piet Mondriaan was een van de kunstenaars van deze stroming, die zowel kunstenaars, vormgevers als architecten verbond, zoals o.a. Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en Theo van Doesburg. Den Haag profileert zich als stad van Mondriaan. Naast exposities in het Gemeentemuseum – met de grootste Mondriaancollectie ter wereld – worden in de stad diverse locaties en gebouwen aangekleed in kleuren en composities van Mondriaan en Stijlgenoten. In de Hofvijver zijn afgelopen vrijdag rechthoekige pontons gelegd, in geel blauw en rood, naar een schilderij van Bart van der Leck.

Een dag eerder werd aan het Spui een kunstwerk van Madje Vollaers en Pascal Zwart (Studio VollaersZwart) onthuld. Het witte IJspaleis, zoals het stadhuis ontworpen door architect Richard Meier in Den Haag wordt genoemd heeft tijdelijk de primaire kleuren van Mondriaan gekregen.

Ook de Hofvijver, de Pathébioscoop op het Spui, het Bilderberghotel op Scheveningen, het gebouw van de BNG-bank op de Koninginnegracht en het Scheveningse strand krijgen binnenkort een Mondriaan-metamorfose.

 

Tekst en foto Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.