Monumentenwacht luidt 50-jarig jubileum op grote hoogte in

Actualiteiten, Nieuws

Monumentenwacht luidt 50-jarig jubileum op grote hoogte in

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-03-2023

Monumentenwacht trapte op 23 februari haar 50-jarig jubileum af met de onthulling van een aantal levensgrote geveldoeken. In alle twaalf provinciën, om klokslag 10 uur ‘s ochtends, onthulden de monumentenwachters deze doeken vanaf markante, monumentale gebouwen.

Zo wordt in Hilversum het raadhuis door lokale monumentenwachters in het zonnetje gezet. Dit onder toeziend oog van verschillende belangstellenden, de lokale pers en politici. In Zwolle onthult wethouder Monique Schuttenbeld het geveldoek aan het onlangs gerestaureerde Academiehuis Grote Kerk. In Leeuwarden heeft wethouder Evert Stellingwerf de touwtjes in handen bij de onthulling vanaf de Sint-Bonifatiuskerk. Drones brengen de onthulling in beeld, waarna ze op een aantal plekken ook een inspectie uitvoeren. Daarmee wordt de slogan wij kijken waar niemand komt meteen in de praktijk gebracht.

Toekomstgerichte aanpak

De Monumentenwacht ondersteunt monumenteneigenaren bij de duurzame instandhouding van Nederlands cultureel erfgoed. En de stichting staat na 50 jaar niet stil: er komen nieuwe monumenten, abonnees en nieuwe inspectie-instrumenten bij. Ze zetten bijvoorbeeld drones, warmtebeeldcamera’s en endoscopen in. Bovendien inspecteert de Monumentenwacht sinds een aantal jaar niet alleen historische gebouwen, maar ook ander cultureel erfgoed zoals archeologische en groene monumenten.

Maatschappelijk belang

De oprichters waren destijds al overtuigd van het nut van de stichting. Ze signaleerden dat zeker twee derde van alle grote restauraties nodig waren door achterstallig onderhoud met verval als gevolg. De Monumentenwacht voorkomt nu al 50 jaar kostbare restauraties door tijdig gebreken te voorkomen en preventieve maatregelen te nemen. Een knap staaltje ‘voorkomen is beter dan genezen’ dus.

Op de dag af 50 jaar

Dat de aftrap van 50 jaar Monumentenwacht exact op 23 februari plaatsvindt, is overigens niet geheel zonder reden: Walter Kramer (Rijksdienst voor de Monumentenzorg) en Yde Schakel (restauratieaannemer) schreven Monumentenwacht op 23 februari 1973 officieel in als stichting. De eerste inspectie vond vervolgens plaats op 23 maart 1973, om precies te zijn in Sint Nyk (Friesland), bij de familie van Eysinga.

De groei van Monumentenwacht in Nederland

Om effectiever te kunnen werken, werden provinciale monumentenwachten opgericht, te beginnen in Groningen en Friesland. Zo kon ook het eigen karakter van monumenten per provincie beter worden gerespecteerd. Eind 1978 hadden negen provincies een eigen Monumentenwacht. Sinds 1981 is elke provincie voorzien van een Monumentenwacht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.