MVRDV ontwerpt goudkleurige gevel voor Bvlgari in Bangkok

Nieuws

MVRDV ontwerpt goudkleurige gevel voor Bvlgari in Bangkok

Door: Petra Starink | 18-01-2021

In het warenhuis IconSiam in Bangkok is de Bvlgari flagshipstore voorzien van een goudkleurige gevel, ontworpen door MVRDV. Het is de tweede gevel die MVRDV ontwierp voor het Italiaanse merk.

De opdracht was om het klassieke Bvlgari-imago van een eigentijdse twist te voorzien. Bvlgari staat al meer dan een eeuw voor creativiteit en glamour, geïnspireerd op de tijdloze schoonheid van Romeinse cultuur. De kroonlijsten in de gevel van Bvlgari’s allereerste winkel in Rome, sinds 1905 gevestigd aan de Via dei Condotti, vormden een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp. 

Gevels met asymmetrische patronen

Met deze zogenoemde ‘corniches’ als vertrekpunt, ontstond een basispatroon waarmee kon worden geëxperimenteerd. MVRDV vertaalde het corniches-motief op verschillende manieren naar diverse gevels, waarbij natuursteen, verschillende tinten glas en kunsthars op innovatieve manieren werden toegepast. Het resultaat is een uitbundige collectie gevels met asymmetrische patronen.

Gouden gloed en uitstraling

Bij het ontwerp van de IconSiam-winkel was elegantie de leidraad. De corniches werden vergroot en vereenvoudigd, het kroonlijstpatroon is afgewerkt in messing en verschillende soorten glas, wat zorgt voor een gouden gloed en luxe uitstraling.

Saffraankleur

De ramen van de flagshipstore hebben een verschillende mate van transparantie, afgestemd op de achterliggende functies: op de begane grond is er transparant glas voor de etalages, op de bovenste verdieping zijn de ramen ondoorzichtig gemaakt om bezoekers aan de VIP-lounge meer privacy te bieden. Rond elke etalage is subtiele verlichting aangebracht die de producten in Bvlgari’s kenmerkende saffraankleur accentueren.

Hoogwaardige materialen

Met dit ontwerp brengen we Romeinse levenslust naar Bangkok,’ zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. ‘We zijn met meerdere Bvlgari-winkels tegelijk bezig. Hierbij zorgen we er steeds voor dat we kwalitatief hoogwaardige materialen als basis nemen; van natuursteen en getint glas tot koper en goud. Hierdoor ontstaat een collectie van gevelontwerpen met een uitgesproken Bvlgari-signatuur, ondanks de variaties en de lokale context.’

Eerste gevel van MVRDV in Kuala Lumpur

De eerste Bvlgari-flagshipstore met een MVRDV-gevel opende in 2018 in Kuala Lumpur. Het materiaal van deze winkel is van beton en glas, dat wordt doorkruist door goudkleurige transparante ‘aderen’ van kunsthars. De materiaalkeuze en behandeling zorgden voor een marmeren uitstraling, waarbij de winkel er overdag en ’s avonds radicaal anders uitziet. Eerder in datzelfde jaar, tijdens de Salone del Mobile in Milaan, presenteerde MVRDV een Bvlgari-installatie waarvoor het bekende geschubde ‘serpenti’-motief van de Bvlgari-sierraden werd uitvergroot tot een halfronde spiegelkamer.

Fotografie: MVRDV- Ketsiree Wongwan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.