Natuurinclusieve stadswijk At The Park

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Natuurinclusieve stadswijk At The Park

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-04-2024

Studioninedots onthulde onlangs het definitief ontwerp voor ‘At The Park’: een nieuwe, natuurinclusieve stadswijk op de plek van het huidige Kessler Park in Rijswijk. Kessler Park ligt in het hart van de metropoolregio Rotterdam/Den Haag en pal aan Station Rijswijk. Het gebied heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van technologische ontwikkeling en innovatie. Op dit moment wordt het gedomineerd door grote en anonieme kantoorgebouwen en bedrijfspanden, waarvan sommige momenteel leegstaan.

Met At The Park neemt Studioninedots de oorspronkelijke geest van innovatie en inspiratie als startpunt voor het ontwerpproces. Deze vertaalt het bedrijf in een nieuwe wijk waar kennisontwikkeling centraal staat. Maar ook een wijk waar mensen naast elkaar wonen, werken, studeren en ontspannen. Tevens neemt het zowel het stedenbouwkundig plan op zich als zeven woongebouw waarvan in fase 1 drie studentenwoongebouwen zijn gepland. BOOM Landscape maakt één integraal ontwerp voor de publieke ruimte van het volledige gebied.

Het nieuwe stadsdeel At The Park

De nieuwe gebouwen stralen als losstaande blokken elk een krachtige en eigen identiteit uit. Door de gebouwen in een schaakbordpatroon over het gebied te positioneren, ontstaat de campusachtige structuur van At The Park: een netwerk van verschillende soorten stedelijke tussenruimtes, zoals een watertuin, een centraal plein, een studententuin en ook kleinschaligere buitenruimtes.

De nieuwe gebouwen zijn geïnspireerd op de stedelijke bebouwing en brede straten van de Plaspoelpolder, waar Kessler Park in ligt. Om aan te sluiten bij de ‘Rijswijkse laag’ heeft elk gebouw op 15 meter hoogte een variatie in het volume, de vorm of de materialisatie. Hiermee zijn krachtige contrasten in de architectuur geïntroduceerd en is tegelijkertijd de harmonie tussen alle gebouwen in stand gehouden.

Hergebruik in natuurinclusieve wijk

De plinten van alle gebouwen brengen voorzieningen als makerspaces, werkplekken en horeca onder, en zijn zorgvuldig ontworpen om aan sluiten op de aangrenzende buitenruimtes. Collectieve functies zijn zoveel mogelijk op de hoeken en tegenover elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaan tussen de gebouwen stedelijke settings. De woningen zijn juist zoveel mogelijk gericht naar groen en water.

Verder is een aantal bestaande elementen en materialen hergebruikt. Op dit moment slingert door het gebied een gebouw uit de jaren ’90, waarin onder meer Shell en TNO waren gehuisvest. Na het verwijderen van het gebouw dient de originele draagconstructie als een 15 meter hoge, pergola-achtig element. Via het zogeheten Relict groeit weelderig groen niet alleen langs de stedelijke leefruimtes op het maaiveld, maar ook de hoogte in. Het uitgebreide keldernetwerk blijft behouden voor alle techniek en ondergrondse fietsenstallingen.

Fase 1: Gebouw A, B en C

Naast het stedenbouwkundig plan ontwerpt Studioninedots zeven gebouwen. In fase 1 zijn de gebouwen A, B en C bedoeld voor studenten. Gebouw A ligt aan een van de nieuwe pleinen en beëindigt het doorzicht van de nieuwe as die door At The Park loopt. Daarnaast ligt Gebouw B als de stoere entree van het gebied zelf. Hierin zijn 450 studio’s voor jonge bewoners gepland. Gebouw C heeft tot slot een meer ingetogen ligging en is uitgevoerd in blank aluminium waardoor het zijn mysterieuze reflectie krijgt en lijkt op te gaan in zijn omgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.