Ontwerp woontoren The Orchard II in Rijswijk definitief

Actualiteiten, Nieuws

Ontwerp woontoren The Orchard II in Rijswijk definitief

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-01-2022

In het herontwikkelingsgebied ‘In de Bogaard’ in Rijswijk, ontwerpt Barcode Architects de woontoren The Orchard II. De woontoren komt in het hart van de wijk te staan aan het Steenvoordeplein. Dit plein zal in de toekomst een intiem stadsplein worden terwijl de gebied zich moet ontwikkelen van een monotoon winkelcentrum naar een multifunctionele wijk.

Het definitieve ontwerp van de woontoren is in lijn met het masterplanontwerp van PosadMaxwan dat zich focust op de menselijke maat en de creatie van een groene verblijfsplek. Zo maakt The Orchard II met een sculpturaal, 54 meter hoog volume een stoer gebaar richting de omgeving. Aan de oostzijde vormt het gebouw de entree tot In De Bogaard en vervult hiermee tevens een belangrijke schakelfunctie naar het treinstation. Aan de westzijde bevindt zich het eerder genoemde stadsplein.

Spiraal

Barcode Architects creëerde verder rondom het gebouw diverse terrassen die in een spiraalvorm rond het gebouw draaien. Bij elke setback is gekozen voor een contrasterend palet van aluminium en ritmisch geplaatste, schuin toelopende balkons. Hiermee is extra dynamiek in het aanzicht gebracht en oogt het gebouw vanuit ieder standpunt anders.

De draaiende vorm van het volume leidt bovendien tot een zeer divers woonprogramma met 102 koop- en huurappartementen. Hierbij varieert de keuze van studio’s en loggiawoningen tot ruime terrasappartementen en exclusieve penthouses. Op de begane grond is een stedelijke mix van commerciële functies, horeca en terrassen gepland.

Groene baksteen

Opvallend is tot slot de expressieve groene baksteen die de gevel van het gebouw een opvallende uitstraling geeft. De verschillende gestapelde blokken hebben één kleurenpalet, maar de variatie van gladde en contrasterende ruw-geribbelde bakstenen geeft elk blok een eigen identiteit. Daarbij is de gridstructuur per blok verschoven, wat het spiraaleffect in het concept verder versterkt.

De kleur groen komt tevens terug in de aluminium panelen naast de ramen en in de vele plantenbakken die een duurzame uitstraling hebben en bijdragen aan een gezond leefklimaat, natuurinclusiviteit en biodiversiteit.

Barcode Architects maakte het ontwerp voor The Orchard II in opdracht van 3W real estate. Naar verwachting zal de bouw in de herfst van 2022 worden gestart.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.