NOAHH transformeert ESA gebouwen Aldo van Eyck

Nieuws

NOAHH transformeert ESA gebouwen Aldo van Eyck

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-12-2018

Het ontwerpteam onder leiding van NOAHH | Network Oriented Architecture is geselecteerd voor het ontwerp van de transformatie en renovatie van twee 17.000 m2 grote gebouwen van ESA op de locatie van de European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in het duinlandschap van Noordwijk, 30 jaar geleden ontworpen door de architect Aldo van Eyck.

Transformatie Aldo van Eyck gebouwen

Het winnende ontwerp voor ESA ESTEC zone A onderscheidt zich op het gebied van total engineering en sociale interactie. De focus van het ontwerp ligt op het transformeren en renoveren van de 30 jaar oude Aldo van Eyck gebouwen tot moderne gebouwen die een hoge mate van flexibiliteit bezitten – nu en in de toekomst. De structuralistische principes van Van Eyck worden vertaald naar een hedendaags innovatief ontwerp, met als resultaat twee representatieve gebouwen die aantrekkelijk zijn voor een nieuwe generatie toptalent, waar de individuele gebruiker van het gebouw centraal staat en waar een 24/7 gebruik mogelijk is.

Momenteel kennen de gebouwen een diversiteit aan functies (restaurant, congresruimte, kantoren, bibliotheek) maar voldoen niet langer aan actuele duurzaamheidsambities en verwachtingen ten aanzien van multifunctionaliteit en adaptiviteit naar sterk wisselend gebruik.

Ontwerp integreert de getransformeerde gebouwen

De gebouwen fungeren niet alleen als hoofdingang in haar ESTEC campus maar versterken ook de positie en identiteit van ESA en vormen het hart van het complex. Het ontwerp integreert de getransformeerde gebouwen op natuurlijke wijze in de campus en verbindt de verschillende afdelingen. De lichte gebouwen hebben een golvende, niet-lineaire open structuur en een natuurlijk, duurzaam materiaalgebruik, daarbij verwijzend naar de ruimtelijke visie van ESA alsmede de getijden en de landschappelijke ligging van het complex in de duinen van Noordwijk.

Consortium

Het consortium bundelt de benodigde kennis en ervaring van NOAHH | Network Oriented Architecture, DGMR, Ravenkop, Bremen Bouwadvies en Culd. Het consortium leunt op langdurige onderlinge samenwerkingsverbanden en kennis en werkten eerder nauw samen bij vergelijkbare complexe tenders in Nederland en België

NOAHH ontwierp al eerder voor ESA

NOAHH ontwierp voor ESA al eerder gebouwen waaronder twee keer een multifunctionele meeting facility (congrescentrum), het nieuwe entreegebouw voor ESTEC, en een ontwerp voor een Council and Conference Centre voor ESA’s hoofdkantoor in Parijs. Al deze projecten kenmerken zich door meerwaardige structuren waarbij de nadruk ligt op de wensen van de gebruikers en een 24/7 gebruik. Deze principes worden ook vertaald in het ontwerp voor ESTEC zone A. De gebouwen van Van Eyck vormen door hun structuralistische opzet een prachtig exemplarisch platform voor een zich steeds weer opnieuw innoverende opdrachtgever als ESA. Tijd is hierbij de vierde dimensie waar het ontwerpconsortium mee te maken heeft.

Fotografie: Patrick Fransen | NOAHH

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.