Oase van licht en ruimte in Dr. Knippenbergcollege in Helmond

Nieuws

Oase van licht en ruimte in Dr. Knippenbergcollege in Helmond

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-10-2021

Het nieuwe Dr. Knippenbergcollege in Helmond, een stervormig schoolgebouw met drie vleugels is ontworpen door RoosRos Architecten. Licht, lucht en ruimtelijkheid staan centraal in het nieuwe gebouw op Sport en beleefcampus De Braak.

Martijn van Leeuwen, projectarchitect bij RoosRos architecten, was verantwoordelijk voor het ontwerp van de school. Het Dr. Knippenbergcollege heeft een unieke kijk op onderwijs, waarin er veel ruimte is voor interactie, ontmoeting en actieve leer- en werkvormen, voor de ongeveer 1.750 leerlingen. Om dat vernieuwende onderwijs te faciliteren heeft RoosRos Architecten een stervormig gebouw ontwikkeld met drie vleugels. Dankzij die krachtige vorm gaat het probleemloos de concurrentie aan met de overige gebouwen op de campus, bijvoorbeeld het stadion dat ernaast komt te staan.

Gebouw heeft meerdere vides

Het is dus geen bescheiden bouwwerk in een hoek van de campus, maar een niet te missen structuur die door zijn vorm nieuwe ruimtes schept, ook in de openbare ruimte. Er ontstaan zowel binnen als buiten nieuwe plekken, die op verschillende manieren worden ingevuld. Het gebouw heeft meerdere vides en trappen, waardoor
een optimale verlichting en aansluiting van de vleugels gewaarborgd wordt. In een van de vleugels bevindt zich de kantine. Elke vleugel herbergt ofwel een onderwijscluster, ofwel een deel van de aula. De centrale ruimtes die de drie vleugels verbinden zijn de centrale werkplaatsen. Leren en pauzeren gaan moeiteloos in elkaar over.

Oase van licht en ruimte

Wie het gebouw betreedt, stapt een oase van licht, lucht en ruimte binnen. Van Leeuwen legt uit: “We hebben in dit ontwerp bovengemiddeld veel aandacht gegeven aan licht en lucht. Overal ervaar je daglicht, doorkijkjes en lange zichtlijnen die uitlopen in de buitenruimte. Het is zo een open en zeer transparant gebouw geworden.” Wat bijdraagt aan die ervaring is de ruimtelijke indeling. Van Leeuwen en zijn team hebben niet gekozen voor één centrale aula, maar voor een sequentie van ruimtes die op een mooie manier in elkaar overvloeien.

Circulaire houtsoort rubberwood

Om het transparante gebouw een warme en intieme inrichting te geven is er gekozen voor natuurlijke, esthetisch hoogwaardige materialen. De hoofdmoot wordt gevormd door de duurzame en deels circulaire houtsoort rubberwood. Grote muurprints geven de ruimte een unieke uitstraling die versterkt wordt door het verlichtingsplan met zowel grote lichtelementen in de ruimte, als lichtlijnen aan de buitenzijdes van het gebouw. Het nieuwe Dr. Knippenbergcollege is voor de start van schooljaar ‘21/22 feestelijk in gebruik genomen.

Fotografie: Lucas van der wee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.