Petitie tegen dreigende sloop LOKV

Nieuws

Petitie tegen dreigende sloop LOKV

Door: Petra Starink | 13-01-2014

In Utrecht wordt de karakteristieke  gevel van het LOKV aan de Ganzenmarkt bedreigd met sloop. De pui is in 1984 ontworpen door Mart van Schijndel en is uitgesproken postmodernistisch. Door de opvallende vormentaal en referenties naar eerdere stijlstromingen neemt het een aparte plaats in in de Nederlandse architectuurgeschiedenis.

De  nieuwe eigenaar van het pand heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend om het pand te slopen en te verbouwen met als argument dat dat nodig is omdat er anders geen huurder te vinden is. Vertegenwoordigers uit de wereld van architectuur roepen het gemeentebestuur op dit cultureel erfgoed niet verloren te laten gaan. Om het gebouw in huidige staat te behouden en te bestemmen als monument is er een petitie gestart die door bekende erfgoedorganisaties en diverse architecten en zelfs door de Commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Utrecht is ondertekend, en wordt aangeboden B&W van Utrecht.

Stichting Mart van Schijndel maakt zich ook sterk. Karaktervolle bouwwerken maken de stad aantrekkelijk en die breek je niet af. De Winkel van Sinkel en de pui van Polare zijn nu juist bijdragen die de stad Utrecht aanzien geven. De stichting bepleit dat het LOKV gebouw met zijn gevel wordt toegevoegd aan het monumentenbestand van Utrecht.

De pui van het LOKV is volgens de stichting één van de belangrijkste werken in het oeuvre van Mart van Schijndel en een perfect voorbeeld van postmodernisme in de Nederlandse architectuurgeschiedenis.  Het relatief kleine oeuvre van Mart van Schijndel (1943-1999) wordt aan alle kanten bedreigd. Door zijn overlijden op 56-jarige leeftijd is zijn oeuvre vroegtijdig bevroren. Er is inmiddels al een aantal gebouwen van Van Schijndel verloren gegaan. Zo verdween het Ethologiestation op de Uithof en staat het FSB-laboratorium op de Uithof op de nominatie gesloopt te worden om plaats te maken voor nieuwbouw van het RIVM. Reden te meer om gebouwen van Mart van Schijndel die Utrecht nog rijk is te koesteren en de LOKV-pui te beschermen tegen sloop, aldus de stichting. Anders dan bijvoorbeeld zijn stadgenoot Rietveld was Mart van Schijndel niet van mening dat architectuur van tijdelijke aard is.

Fotografie: Gerhard Jaeger

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
3 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.