Ru Paré en IJhal winnaars Gouden AAP 2018

Nieuws

Ru Paré en IJhal winnaars Gouden AAP 2018

Door: Petra Starink | 16-04-2018

De winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs, de Gouden A.A.P. 2018 is Ru Paré Community, ontworpen door Beta Office (i.s.m. elisabeth boersma planB. Urban & social strategies, Dijk&co landschapsarchitectuur). De publieksjury koos voor de IJhal van Wiel Arets Architects in opdracht van NS Stations.

Ru Paré Community

De Ru Paré school aan de Chris Lebeaustraat stond vroeger bekend als de slechtste basisschool van Nederland. Inmiddels is de school getransformeerd tot een succesvol huiskamer van de wijk.
Met kop en schouders steekt Ru Paré Community boven de andere projecten uit, aldus de vakjury. De minimale aanpassingen in het ontwerp hebben een grote impact zowel ruimtelijke als sociaal. De jury heeft grote bewondering voor het participatiemodel en de proactieve houding van de opdrachtgever, waardoor het wijkcentrum een antwoord heeft weten te vinden op het uitkleden van de verzorgingsstaat. De architecten tonen aan hoe met zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen en een relatief klein budget, een groot resultaat kan worden geboekt.
Bekijk hier het vakjuryrapport.

IJhal ontworpen door Wiel Arets

De publieksjury koos voor de IJhal aan de noordzijde van het Centraal Station. Wiel Arets Architects heeft hier in opdracht van NS Stations een voetgangerspassage ontworpen waarin beweging centraal staat. De IJhal straalt luxe en grandeur uit, aldus de publiekjury. Het is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen.
Bekijk hier het publieksjuryrapport

De jury

De vakjury bestond uit  Michiel Riedijk (medeoprichter architectenbureau Neutelings Riedijk Architects), Lisette Breedveld (Teamleider Vastgoed Natuurmonumenten) en Tim Verlaan (Universitair docent architectuur- en stadsgeschiedenis UvA en VU). De Publieksjury bestond uit Nels van Malsen (vrijwilliger Architectuurcentrum Amsterdam en voorlichtster IJburg), Laurens van Dijk (Econometrisch analyst) en Albert Cohen (advocaat).

De Gouden A.A.P.

De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 georganiseerd door Architectuurcentrum Amsterdam. De prijs is voor architect én opdrachtgever van het beste project dat in het voorgaande jaar in Amsterdam is opgeleverd. De prijs gaat naar het Amsterdamse gebouw dat wordt beoordeeld als het mooist, het meest exemplarisch voor de actuele situatie of het meest uitdagend en vernieuwend.

De prijzen werden 12 april uitgereikt in Hotel Arena. Naast de awards krijgen de winnaars ook nog een Bolidroom Experience, mogelijk gemaakt door Bolidt.

Ontwerp en realisatie Ru Paré Community
Adres: Chris Lebeaustraat 4
Buurt: Overtoomseveld
Stadsdeel: Nieuw-West
Architect: Auguste van Oppen, Marc van Asseldonk, Elisabeth Boersma, en Marcello Soeleman
Bureau: BETA office for architecture and the city
i.s.m: elisabeth boersma planB. Urban & social strategies, Dijk&co landschapsarchitectuur
Opdrachtgever: Stichting Samenwonen – Samenleven
Ontwikkelaar: LEBO Vastgoed
Realisatie: 2017

Ontwerp en realisatie IJhal
Adres: Stationsplein 9
Buurt: Centrum
Stadsdeel: Centrum
Architect: Wiel Arets, Bettina Kraus, Freyke Hartemink, Joris van den Hoogen
Bureau: Wiel Arets Architects
Opdrachtgever: NS Stations
Ontwikkelaar: Deerns Raadgevende Ingenieurs BV
Realisatie: winter 2016-2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.