Speels duurzaam IKC Wrâldwizer

Nieuws

Speels duurzaam IKC Wrâldwizer

Door: Petra Starink | 30-03-2021

In Oosternijkerk (Friesland) wordt het nieuwe IKC de Wrâldwizer gebouwd. Het ontwerp is van KAW Architecten en is gebaseerd op de onderwijsvisie van de Wrâldwizer. Hierin wordt de school gezien als een plek waar kinderen de wereld leren kennen, door te ontdekken en te ondernemen. Het nieuwe gebouw bestaat uit vijf lange daken die naast elkaar worden gezet. Hierdoor ontstaat er een speels gebouw dat goed in de omgeving past.

Veel daglicht in IKC

De school heeft veel daglicht en ruimte. Het licht komt vanuit de slim gepositioneerde grote ramen in de gevels en het dak naar binnen. De ruimtelijkheid van het gebouw onderstreept het open karakter van de school. Middenin het gebouw is een open en levendig leerplein. De klaslokalen en instructieruimtes zijn aan de zijkant te vinden.

Mobiele wanden

Alle ruimtes in de school kunnen van elkaar afgescheiden én met elkaar gekoppeld worden. Ruimtes zijn hierdoor multifunctioneel inzetbaar. Het koppelen en scheiden gebeurt met transparante mobiele wanden en schuifdeuren. Het gebouw is opgezet in een kolommen structuur en toekomstbestendig. Er zijn geen dragende wanden. Zo kan iedere wand weggehaald of bijgeplaatst worden.

Energiezuinig en duurzaam

De Wrâldwizer is volledig energieneutraal, mede door de toevoeging van extra zonnepanelen op het dak. Ook de bouwkundige keuzes die gemaakt zijn bij het ontwerp van de school dragen bij aan de duurzaamheid en het binnenklimaat van het gebouw. Zo zijn de gevels van de klaslokalen op het zuiden relatief klein, waardoor er niet onnodig warmte de school binnen komt. Ook is de schil van het gebouw goed geïsoleerd. De lokalen zijn afzonderlijk te verwarmen en de verlichting is energiezuinig.

Ontwerp van KAW

Het ontwerp bestaat uit vijf lange daken die naast elkaar worden gezet. Door de eenvoud in de grote lijnen van het gebouw, komt de sierlijkheid van de details en gelaagdheid naar voren.. De dakhoek is asymmetrisch, wat past bij de dorpse straat waar de dwars- en langskappen elkaar afwisselen.

Projectgegevens

Kindcentrum De Wrâldwizer
Locatie: Oosternijkerk
Programma: Kindcentrum met BSO en kinderdagverblijf
Opdrachtgever: Stichting Artlanta
Architect: KAW Architecten
Projectteam: Mark Koopman, Miranda Janssens, Gjalt van Koten, Mark Oostmeijer, Mitchel Nijstad
Partners: Green Building Engineering, Projectengineering Castelein, BOUW en KUNDIG, Friso Bouwgroep
Oppervlakte: 1050 m2
Jaar van oplevering: 2021


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.