Uitvouwbaar Tiny House

Nieuws

Uitvouwbaar Tiny House

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-12-2017

Een tiny house dat binnen twee dagen bewoonbaar kan zijn, dat is mede te danken aan de uitvouwtechniek van het prefab M.A.Di. home. Niet alleen in Nederland zijn Tiny Houses populair, maar ook in Italië is deze trend inmiddels overgewaaid. Italiaans architect Renato Vidal ontwierp daarom de “M.A.Di Home”. M.A.Di staat voor ‘modulo abitativo dispiegabile’, wat Italiaans is voor ‘verplaatsbare behuizingsmodule’. Het bouwwerk is aardbevingsbestendig, duurzaam en bruikbaar voor allerlei doeleinden, zowel tijdelijk als permanent.

Snel opgebouwd

De module wordt geleverd als ‘flatpack’ en kan met behulp van een kraan uitgevouwd worden. Als de basis eenmaal staat, worden de voor- en achtergevels geplaatst. De module is compleet afgewerkt verkrijgbaar, inclusief elektra, water, verwarming en riolering. Hierdoor kan een woning binnen twee dagen bewoonbaar zijn. Eventueel kan de module worden voorzien van zonnepanelen.

Eenvoudig uitbreiden of verplaatsen

M.A.Di home is eenvoudig uit te breiden of te verplaatsen. Bij uitbreiding kan de voor- of achtergevel worden afgebroken en er een nieuwe module tegen aan geplaatst worden. Bij verplaatsing kan de constructie weer worden teruggevouwen tot het oorspronkelijke flatpack-formaat en naar de gewenste nieuwe locatie worden verplaatst.  Een module kan door drie personen binnen 6-7 uur worden afgebroken.

Constructie Tiny House

De hoofdconstructie bestaat uit wanden en schuine daken van 87 mm dikke kruislaaghout-panelen. Het dak wordt waterdicht gemaakt door middel van een sandwichpaneel van 100 mm dik, opgebouwd uit trapeziumplaten en PUR-isolatieplaten. De voor- en achtergevel bestaat uit een houten frame, geïsoleerd met steenwol, en aan de buitenkant standaard bekleed met larikshout. Eventueel kan de gevelafwerking naar smaak worden aangepast. De kozijnen zijn van kunststof of aluminium. Voor tijdelijke plaatsing is een fundering niet nodig, maar wanneer de ondergrond niet voldoende sterk is of bij permanent gebruik kan de module gefundeerd worden op (tijdelijke) schroefpalen.

Plattegrond

Een M.A.Di-module heeft twee woonlagen. De begane grondvloer bevat de technische ruimte, badkamer, keuken en eetkamer, en de slaapkamer is op de eerste verdieping. Standaard komt het concept in drie varianten: een enkele module van 27 m2 à € 28.000,-; twee modules van 56 m2 à € 46.000,- ; drie modules van 84 m2 à € 62.000,-.

Een unit kan na goedkeuring van de tekeningen binnen 60 werkdagen geleverd worden. Voorlopig kan de M.A.Di home alleen in Italië geleverd worden, maar naar verwachting is de module in 2018 ook buiten de Italiaanse landsgrenzen verkrijgbaar.

Meer informatie is te vinden op de website van M.A.Di home.

Onderstaand filmpje laat de bouw van een M.A.Di home zien.

https://youtu.be/usbyJLOiFbE

Foto’s: madihome.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.