Transformatie oud drinkwaterbassin tot kunstcentrum Radius

Nieuws

Transformatie oud drinkwaterbassin tot kunstcentrum Radius

Door: Petra Starink | 20-04-2021

In een voormalig drinkwaterbassin in Delft wordt in 2022 Radius, een nieuw kunstcentrum voor hedendaagse kunst over ecologie en klimaat geopend. DP6 architectuurstudio heeft het ontwerp gemaakt voor de renovatie. Het ondergrondse bassin wordt omgebouwd tot vijfhonderd vierkante meter tentoonstellingsruimte, het pomphuis wordt getransformeerd tot entreegebied en in een nieuw transparant paviljoen wordt een restaurant gevestigd. Het gebruik van bio-based materialen, low-tech installaties en biodiversiteit in het historische stadspark zijn grote aandachtspunten in het ontwerp.

Rijke historie

Het Kalverbos waarin Radius een centrale positie krijgt, is een groene plek met een rijke historie, aan de noordkant van de Delftse binnenstad. Vroeger lag hier de vesting van Delft en in de 19e eeuw lag er een begraafplaats. De karakteristieke watertoren stamt uit 1896 en maakt onderdeel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft. In 1918 werd de watertoren uitgebreid met een pomphuis en groot cirkelvormig waterbassin. Dit waterbassin ligt in de grond verzonken onder een talud en heeft een capaciteit van ruim twee miljoen liter drinkwater. De cirkelvormige betonnen muren zijn in de loop der tijd aangetast door het water.

Transformatie

Het nieuwe kunstcentrum zal bestaan uit drie bouwdelen met elk een eigen karakteristieke sfeer: een warm en uitnodigend entreegebouw in het oude pomphuis, een spannende en ruige tentoonstellingsruimte in het cirkelvormige bassin en een licht en transparant restaurantpaviljoen. Het ontwerp respecteert en herstelt de bestaande kwaliteiten van het monument en maakt die geschikt als kunstcentrum door de toevoeging van twee verfijnde nieuwe elementen gemaakt van biobased inlands multiplex.

Multiplex element

In het pomphuis wordt het eerste multiplex element toegevoegd, losstaand van het monument, zodat dit niet wordt aangetast. In dit element wordt de ontsluiting opgelost en het herbergt ook de boekwinkel. De bezoekers komen op het maaiveld binnen en kunnen via het trappenhuis naar het ondergrondse bassin met tentoonstellingsruimte of naar het horecapaviljoen. Op de entresol, onder de spanten van het pomphuis is een sfeervolle extra zitruimte voor de horeca. 

Vlaswol isolatie

Bovenop het talud bevindt zich het tweede multiplex element, het restaurantpaviljoen dat uit niet meer dan vier houten spanten, vlaswol isolatie en glas tot aan de grond bestaat. Het paviljoen en pomphuis worden door een glasstrook met elkaar verbonden. Hierdoor kan het constructief los blijven.

Groen vegetatiedak

Een groen vegetatiedak met beplanting draagt bij aan de biodiversiteit van het park. De ruige sfeer in het ondergrondse bassin past heel goed bij de thematiek van Radius. De wanden, met bijzondere kalktekeningen worden behouden en slechts op een paar punten doorbroken, zodat er een goede routing ontstaat. De massa van de aarde wordt gebruikt voor de isolatie en het koelen van het complex, hierdoor heeft het weinig extra installaties nodig.

Oprichter Radius

Niekolaas Johannes Lekkerkerk is oprichter en directeur van het nieuwe Delftse kunstcentrum Radius. De programmering richt zich geheel op kunst over ecologie en klimaat. Opening staat gepland voor begin januari 2022.

Historische foto: Anna Krul
Foto waterbassin: Amy van Leiden
3D renders: DP6 architectuurstudio

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.