Winkel getransformeerd tot Museum of Comic Art

Nieuws

Winkel getransformeerd tot Museum of Comic Art

Door: Petra Starink | 02-06-2021

Een leegstaand winkelpand in Noordwijk is getransformeerd tot Museum of Comic Art (MoCA). In het stripmuseum is de uitgebreide collectie te zien van architect en stripverzamelaar Arie Korbee van KVDK Architecten. Aanleiding voor Arie was het faillissement van het Rotterdamse museum Strips! en het opgaan van het Groningse stripmuseum als een multimediaproject in het Forum. Het Museum of Comic Art is vanaf 9 juni open.

Werk van striptekenaars centraal

In het MoCA staan de werken van striptekenaars centraal. Wisselende exposities tonen tekeningen, covers van albums en dagstroken uit kranten van nationale en internationale artiesten. Tekeningen van onder andere Willy Vandersteen (Suske en Wiske), Theo van den Boogaard (Sjef van Oekel) en Eric Schreurs (Joop Klepzeiker).

Grote aantrekkelijke etalage

Het bestaande pand heeft een glazen dubbelhoge pui aan de hele gevel. Door het gebouw overdwars te splitsen in een winkel annex ontvangstbalie en een museumgedeelte, krijgt de winkel, als voorportaal van het museum een grote aantrekkelijke etalage. Het museum heeft door de muur een extra wand om werken op te hangen. De ontstane intieme, hoge ruimte is voorzien van een rondgang zoals in een klassieke bibliotheek. Met deze ingreep verdubbelt de expositiecapaciteit en kan de vloer met losse, verplaatsbare elementen ingericht worden.

Kleurrijke wanden

De gelamineerde houten liggers en de metalen balustrade van de voormalige vide zijn hergebruikt voor de rondgang. De wanden hebben kleurkaders die refereren aan het vrolijke imago van strips. Bezoekers bereiken via een bamboe trap, die deels verborgen ligt achter een extra wand, de rondgang. De naar voren geplaatste wand eindigt ter hoogte van de balustrade en fungeert als een natuurlijk startpaneel in de ruimte. Twee driedelige daklichten met binnen- en buitenzonweringen voorzien de museumkamer van natuurlijk licht.

Energieneutraal museumklimaat

Het museum is energieneutraal gemaakt. Architect en installateur werkten samen om tot optimale en creatieve oplossingen voor luchtbevochtiging, maximale isolatie, energievoorziening, een lichtplan en het terugbrengen van lekken in het kleinschalige museum te komen. Het resultaat is een licht en aangenaam binnenklimaat.

Transformatie door KVDK

De transformatie door KVDK Architecten van een winkelpand naar een stripmuseum is een liefdevol proces geweest. Waar de verzamelaar de ‘gemaakte werken’ koestert, heeft de architect zorgvuldig het bestaande pand omgevormd. De ingreep om het pand te splitsen en een rondgang toe te voegen zorgt voor twee nieuwe ruimtes met elk een eigen karakter.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.