Drie teams geselecteerd prijsvraag verduurzamen iconische stadskerken

Prijsvragen

Drie teams geselecteerd prijsvraag verduurzamen iconische stadskerken

Door: Petra Starink | 21-06-2021

Drie teams zijn uitgenodigd om hun visie uit te werken voor het verduurzamen van iconische stadskerken tot een schetsontwerp. De prijsvraag ‘Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid” werd in het voorjaar uitgeschreven door de Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met negen grote stadskerken en Architectuur Lokaal. Tijdens de Dutch Design Week 2021 in oktober zullen de ontwerpen gepresenteerd worden.

De drie geselecteerde teams

Negen teams hebben een visie ingezonden voor één van de drie ontwerpthema’s voor de prijsvraag. De jury selecteerde drie teams, één team per ontwerpthema, om hun visie uit te werken tot een schetsontwerp voor de bij het thema behorende drie kerkgebouwen:

Thema: Binnenruimte: klimaat, gebruik en comfort
Kerken: Grote Kerk Zwolle, Pieterskerk Leiden, Stevenskerk Nijmegen.
Team: COUP, Buro Belén, De Groene Grachten i.s.m. Hylkema Erfgoed en Bartenbach.

Thema: Energiekoppelingen: opvang, energieopwekking en -uitwisseling.
Kerken: Der Aa-kerk Groningen, Grote Kerk Naarden, Oude Kerk Amsterdam
Team: ABT en Obscura i.s.m. Lesia Topolnyk

Thema: Verbinding met de omgeving: toegankelijkheid en inbedding
Kerken: Kathedrale basiliek Sint Bavo Haarlem, Sint Janskathedraal ’s-Hertogenbosch, Domkerk Utrecht
Team: Braaksma en Roos Architecten B.V., Inside Outside, Antea Group B.V. i.s.m. Johanna van Doorn Cultuurhistorie en ruimtelijke kwaliteit.

Bijzondere oplossingen verduurzamen kerken

Aan de geselecteerde teams is gevraagd om hun visie uit te werken. Daarbij moeten de uitwerkingen aansluiten bij de wensen van de kerkeigenaren, het gebruik, de monumentale waarden en de kwaliteit van dit uitzonderlijke type gebouwen. Er wordt niet gevraagd om maatwerkoplossingen die slechts toepasbaar zijn voor één specifiek kerkgebouw, maar juist om bijzondere oplossingen die kunnen worden vertaald naar een aanpak en/of productontwikkeling die ook bruikbaar is voor andere monumentale (kerk)gebouwen.

De jury aan het werk. Foto: RCE

Jury

De jury bestaat uit: Floris Alkemade, Rijksbouwmeester (voorzitter), Susan Lammers, algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Willem Jan de Hek, predikant Protestantse Wijkgemeente Jacobikerk Utrecht
Christien Meindertsma, kunstenaar en ontwerper, Laetitia Ouillet, senior specialist, eRiskgroup, Patty Wageman, directeur Stichting Oude Groninger Kerken en vertegenwoordiger van het Grote Kerkenoverleg. Cilly Jansen (secretaris) Architectuur Lokaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.