Optimistische ideeën voor oproep De woonwijk als noviteit

Optimistische ideeën voor oproep De woonwijk als noviteit

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 19-10-2020

‘Geleen KRAAKT Geleen’ en ‘Het verspreide paleis’ zijn de winnaars van de ontwerpoproep ‘De woonwijk als noviteit’. Deze oproep is uitgeschreven door BNSP samen met de NVTL, de gemeente Sittard-Geleen en Provincie Limburg.

De 2 teams zijn geselecteerd uit 47 inzendingen. Ze mogen nu hun idee voor het centrum van Geleen verder uitwerken. Hun ideeën dragen bij aan een leefbare en goed functionerende leefomgeving voor het centrum van Geleen.

Geleen KRAAKT Geleen

Het geselecteerde idee ‘Geleen KRAAKT Geleen’ geeft alle ruimte aan de bewoners en ondernemers van Geleen. Er wordt niet gewacht op beleggers en ontwikkelaars. Het laat lokale helden zelf hun handen uit de mouwen steken. De dichtgeslibde bouwblokken en de monofunctionele winkelstraten zullen worden opengebroken zodat, volgens de inzenders, collectieve tuinen, nieuwe woningtypen en courante bedrijfspanden kunnen ontstaan. ‘Kraak de stad, breek de boel open!’, aldus het geselecteerde Nijmeegse bureau Droogh Trommelen en Partners. Deze bottom-upaanpak is gebaseerd op wat de commissie de ‘intrinsieke kracht van de Geleners’ noemt. Het zorgt ervoor dat we bij wijze van spreken morgen aan de slag kunnen.

Geleen KRAAKT Geleen

Het verspreide paleis

Het idee ‘Het verspreide paleis’ is geselecteerd vanwege zijn voorstel hoe de vele werknemers en studenten van de Brightlands Campus van Chemelot te bewegen om naar het centrum van Geleen te trekken. De inzenders zien het centrum als een paleis dat leeg is, op de hogere verdiepingen huizen nog de oudere leden van de hofhouding, maar het ontbreekt aan de jonge prinsen en prinsessen die met hun vrolijke levensenergie het bal haar glans geven. Het bijzondere aan dit idee is om het wonen aan te bieden als dienst, niet als bezit.

Het team New Urban Networks bestaat uit ontwerpers en kan bogen op een actieve inbreng van de creatieve vastgoedgedachten vanuit Chemelot. De commissie ziet het voorstel als een hedendaagse variant op de vooroorlogse tuindorpen waar fabrikanten samen met ontwerpers zich verantwoordelijk voelden voor het welbevinden van hun arbeiders.

Het verspreide paleis

Uitwerking

De twee geselecteerde teams werken de komende tijd hun idee uit in een publieksvriendelijke maquette en ontwikkelstrategie. De resultaten zullen begin volgend jaar in Geleen te zien zijn.

Selectiecommissie

De selectiecommissie bestond uit: Rijksbouwmeester Floris Alkemade, voorzitter NVTL Ben Kuipers, lokale architecten Nicole Maurer en Joop Petit en bestuurslid BNSP JacquelineTellinga. Voorzitter van de commissie was de stedenbouwkundige Joost Schrijnen.

 Alle inzendingen zijn te vinden op de website van de BNSP.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.