3-D mozaïek van appartementen

3-D mozaïek van appartementen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-10-2006

Projectgegevens

Architect NIO architecten, Rotterdam
Opdrachtgever Bouwmaatschappij Verwelius, Amsterdam
Hoofdaannemer Bouwmaatschappij Verwelius, Amsterdam
Adviseur Constructies Cumae, Arnhem
Adviseur Bouwfysica Adviesbureau Nieman, Utrecht
Ontwerp Maurice Nio
Ontwerpteam Remco Arnold, Mark Bitter, Jaakko van ‘t Spijker
Oplevering gefaseerd over 2003-2004
Bouwkosten € 11.000.000 (119 woningen hoogbouw) + € 8.800.000 (79 woningen laagbouw) incl. installaties, excl. BTW
Tekst Hans Mulder
Foto's Hans Pattist en Maurice Nio

Voor de wijk ‘Tussen de Vaarten’ in Almere bedachten de stedenbouwkundigen een 400 meter lang en slingerend woonblok langs de Hoge Vaart, met 119 appartementen en galerijen voor de ontsluiting.

Het woonblok bestaat uit slechts drie bouwlagen. Aarchitect Nio stelde voor ieder appartement een eigen entreehal op de begane grond te geven en zo op galerijen en liften te bezuinigen en de servicekosten te minimaliseren.

Dit opende de weg om in de volledige beukdiepte van 15 meter een driedimensionaal mozaïek van 21 typen appartementen te ontwikkelen. Elk appartement telt drie lagen, waarbij de woonetage op de verschillende verdiepingen is gesitueerd.

De eigen voordeur op de begane grond is niet het enige bijzonder aan het project. Ook de afwezigheid van de, volgens het oude bouwbesluit, verplichte extra deur in de gevel voor de berging (119 voordeuren op een rij leek wel radicaal genoeg), en de 119 binnen de collectieve voorzieningen gesitueerde mini privé-tuinen waaraan iedere bewoner zijn eigen invulling kan geven.

Kenmerkend zijn ook de diepe houten vlonder die uitkraagt over de rietplassen, de serres en patio’s van de appartementen op de verdiepingen en de ‘zwevende’ kamers tussen de entree op de begane grond en de woonetage op de tweede verdieping.

De gevel aan de Hoge Vaart kreeg koel melkwit glas, verticaal gepotdekseld. De gevel aan de noordoostzijde heeft gemêleerd donker, rood metselwerk. Dat geeft het project twee gezichten – een warme en een koele, een donkere en een lichte, een verticale en een horizontale.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.