Arabische invloeden in Avicenna college

Arabische invloeden in Avicenna college

Door: Petra Starink | 09-04-2018

Het nieuwe schoolgebouw voor het Avicenna college in Rotterdam is door RoosRos architecten getransformeerd tot een Rotterdams gebouw met invloed van arabeske stijlelementen.

Renovatie en transformatie

Het schoolgebouw werd grondig gerenoveerd, getransformeerd en uitgebreid met een tweede gymzaal en enkele nieuwe onderwijsruimten. Voorheen was het Avicenna college, voorgezet islamitisch onderwijs voor mavo, havo, vwo gehuisvest op 2 verschillende locaties maar met het vrijkomen van het gebouw aan de Montessoriweg kon de wens – de school onder één dak – vervuld worden. 

Baksteenarchitectuur

Het gebouw is opgetrokken in typische jaren ‘50 baksteenarchitectuur. Het bestaande gebouw bleek uitermate geschikt voor het beoogde programma van eisen. De hoofdopzet van het gebouw heeft veel overeenkomsten met een Alhambra, een Moors paleis; de patio, de rondgang en de excentrische entree. Thema’s die een belangrijke rol spelen bij het ontwerp. Deze paralellen zijn in de renovatie behouden en versterkt.

Arabische invloeden

De rondgang op de begane grond heeft een duidelijke routing, ondersteund door 8-puntige sterren ter hoogte van de belangrijke plekken. Op de vloer van de aula staat een afbeelding van de Rotterdamse Maas. Foto’s van diverse Arabische landen decoreren het plafond.  In het hele ontwerp van RoosRos Architecten zijn arabeske elementen gecombineerd met de bestaande architectuur zoals het schoonmetselwerk en originele plastieken. De debatruimte heeft een  levensechte foto van het plafond van de Sheikh Lotfollah moskee. In de entree is de originele trap behouden.

Daglicht

Louvres met Andalusische en Ottomaanse patronen trekken de ingezette lijn in het interieur ook door naar het exterieur. Zij dragen bij aan de veiligheid rond de openingen in de gevel én functioneren als zonwering voor een prettig binnenklimaat. Overdag valt het daglicht door de patronen heen naar binnen, ’s avonds zorgt de verlichting voor een schitterend lichtspel aan de buitenzijde. Vanaf de drukke Vaanweg is de gymzaal een echte eyecatcher. De gesloten gevels zijn voorzien van beplating waarin grafische patronen zijn gefreesd.

Vrijdag 6 april 2018 is het vernieuwde college geopend.

Projectgegevens

Naam project Avicenna college
Locatie Montessoriweg 55, Rotterdam
Architectenbureau RoosRos Architecten
Projectarchitect Jos Hermans
Projectteam Bertold van Burg, Rob Franken, Pieter Schipper, Austin Schulte Fischedick
Hoofdaannemer Moeskops Bouwbedrijf
Adviseur constructie SWINN
Adviseur installaties Iv-Bouw
Bruto vloeroppervlakte 6.650 m²
Beeld René de Wit

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.