Circulariteit en gezondheid centraal in kantoor Floradôme

Circulariteit en gezondheid centraal in kantoor Floradôme

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-03-2021

In Aalsmeer is het nieuwe kantoorgebouw Floradôme van Royal FloraHolland officieel in gebruik genomen. Het oorspronkelijke kantoor Zuidzicht is gerenoveerd en met een cirkelvormige uitbouw getransformeerd tot een nieuw kantoor van 5.100 m2. Het duurzame en ‘groene’ gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is flexibel in te delen en wordt optimaal geventileerd met buitenlucht.

Circulair gebouw

In lijn met het duurzaamheidsbeleid van Royal FloraHolland staat circulariteit en gezondheid centraal in het ontwerp en gebruik van het gebouw. CFO Royal FloraHolland, David van Mechelen: “In plaats van het oude gebouw te slopen, hebben we ervoor gekozen om het te renoveren en aan te bouwen. Door het skelet en schil van het vijf lagen tellende kantoor uit 2004 in het geheel te hergebruiken, bespaarden we 62% C02 ten opzichte van een volledig nieuw gebouw. Dit staat gelijk aan 1.300 ton C02.”

Oude spijkerbroeken als isolatiemateriaal

Zero waste was het motto en waar het mogelijk was is gekozen voor circulair materiaal zoals biolaminaat, PET-vilt, circulair tapijt en isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken. Ook materialen van Royal FloraHolland zijn hergebruikt: bloemenfusten, oude legborden en profielen van stapelwagens. Door de toepassing van diverse duurzame oplossingen zoals zonnepanelen op het dak wordt de footprint van het gebouw verder beperkt.

Hoogwaardig geïsoleerd glas

Naast duurzaamheid stond ook gezondheid en het welzijn van de gebruikers centraal bij het ontwerp. Het atrium en de buitengevel bestaan volledig uit hoogwaardig geïsoleerd glas, zo kunnen de medewerkers profiteren van het daglicht. De 1,5 meter diepe luifels zorgen voor minder warmte van de zon en geven tegelijkertijd ruimte voor beplanting. Het gebouw wordt optimaal geventileerd wat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Groene werkomgeving

Bij de ingang en in de tuin van Floradôme komt een grote diversiteit aan planten die samen met het sedum op de luifels bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit. Binnen in Floradôme is ruim 425 m2 aan planten verwerkt: aan wanden, hangend aan het plafond en in plantenbakken. Door het gevarieerd toepassen van groene eilanden tot groene wanden, krijgt iedere ruimte zijn eigen karakter.

Projectgegevens

Naam project Floradôme
Locatie Legmeerdijk 313, Aalsmeer
Architectenbureau Paul de Ruiter  Architects
Opdrachtgever(s) Royal FloraHolland
Hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek
Landschapsarchitect Donker Groep
Interieurontwerper Zwartwoud BV
Adviseur constructie Royal HaskoningDHV
Adviseur installaties Vink Installatiegroep
Start bouw Februari 2019
Oplevering maart 2021
Beeld Ossip van Duivenbode

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.