Herontwikkeling POST Rotterdam kan doorgaan

Herontwikkeling POST Rotterdam kan doorgaan

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-03-2021

Het voormalige Hoofdpostkantoor aan de Coolsingel wordt nieuw leven ingeblazen. In samenwerking met ODA New York realiseert Braaksma & Roos Architectenbureau het ontwerp voor restauratie en herontwikkeling van dit rijksmonument tot een  publiek gebouw met winkels, galeries en restaurants in het hart, en een vijfsterrenhotel op de verdiepingen. Ter plaatse van het voormalige expeditiehof verrijst een markante woontoren van 150 meter hoog.

Herontwikkeling oude Postgebouw

In 2019 werd vanuit de Welstandcommissie van Rotterdam een positief advies gegeven voor de herontwikkeling van het oude Postgebouw. Door bezwaren op de omgevingsvergunning heeft het project een tijdje stilgelegen. De vergunning is inmiddels verleend en de herbestemming kan door gaan.

Indrukwekkende centrale hal

Op de begane grond zullen de ingangen aan de Coolsingel en de Meent samen met de centrale hal opnieuw het openbare hart van het gebouw vormen met winkels, galeries, cafés, terrassen en restaurants. Aan de achterzijde van het gebouw wordt de voormalige besloten expeditiehof geactiveerd als het tweede hart van het gebouw, waarbij het sobere karakter van de buitengevels en de besloten sfeer van het hof gekoesterd worden. De meer afgesloten ruimten op de verdiepingen, waar vroeger de telegraaf- en telefoondiensten van het postkantoor huisden, krijgen een nieuwe bestemming als uniek vijfsterrenhotelconcept.

Lees ook:
ODA geselecteerd voor uitbreiding Postkantoor Rotterdam
Woontoren ODA op POST Rotterdam

Koesteren en restaureren van bijzondere elementen

In het ontwerp voor herontwikkeling staat het koesteren en restaureren van de bijzondere elementen voorop. Het publiek komt via de monumentale hoofdentree het postkantoor binnen in de centrale hal die in al z’n pracht en praal zal worden gerestaureerd. Hotelgasten worden verwelkomd in de Stadhuisstraat, bij de voormalige personeelsentree, waar zich het gedecoreerde personeelstrappenhuis bevindt. Een beperkt aantal nieuwe ingangen wordt op terughoudende en passende wijze in de gevels toegevoegd. Op de verdiepingen blijft de sobere ambachtelijkheid van de werkvloeren voelbaar, met de betegelde gangen als belangrijke structuur die de vleugels aan elkaar verbindt. De voormalige seinzaal voor telegrafie op de eerste verdieping behoudt z’n
bijzondere ruimtelijke eenheid en zal flexibel kunnen worden ingezet als conferentieruimte.

Woontoren van 150 meter hoog

De woontoren van 150 meter hoog zal met zijn voeten landen in het open expeditiehof en ter plaatse van de vleugel aan de Rodezand – geen makkelijke opgave, aangezien deze vleugel een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het monument. Met het ontwerpteam en in integraal overleg met alle betrokken instanties is de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een ontwerp dat een betekenisvolle relatie aangaat met het monument en het gebouw aan de zijde van de Rodezand op een bijzondere manier verbindt met de stad en tegelijkertijd het besloten karakter van het gebouw aan de achterzijde koestert.

Projectgegevens

Naam project Oude Postkantoor Coolsingel
Locatie Coolsingel 42, Rotterdam
Programma/functie Hotel, restaurant, retail, galerie, wonen
Architectenbureau Braaksma & Roos Architectenbureau, ODA New York, ABT
Opdrachtgever(s) Omnam Group
Bruto vloeroppervlakte 60.000 m²
Beeld ODA New York

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.