De Passerel

De Passerel

Door: Petra Starink | 16-09-2014

Aan de Lepelaarweg in Apeldoorn is het project De Passerel opgeleverd. Johan de Wachter Architecten (JDWA) ontwierp twintig groepswoningen voor mensen met een verstandelijke beperking. De Zuidelijke Kanaalzone in Apeldoorn wordt herontwikkeld tot een levendige stadswijk aan het kanaal waar een paar monumentale gebouwen het beeld blijven bepalen. De Passerel komt tussen een aantal arbeidswoningen in.

Voor zorginstelling de Passerel werden twaalf appartementen en acht woningen ontworpen. De groepswoningen staan langs de straat en lijken op een gewoon woonhuis, dit beeld wordt bevestigd door de bakstenen en het pannendak.

Hout en geprofileerde staalplaat

De tuinkant is identiek, maar gespiegeld en opgetild. Hierdoor ontstaat ruimte voor een transparante gemeenschappelijke woonkamer. Tegelijkertijd krijgt de kap die wijst naar de binnentuin, karakter en expressie. De kleinere woonschuren hebben een eenzijdige oriëntatie: richting tuin. Ze manifesteren zich als bijgebouwen op het achtererf van de woningen aan de Aalscholverweg. De tuingevel is maximaal transparant, de dichte delen zijn in hout en de omhulling is in geprofileerde staalplaat uitgevoerd. Elke bewoner heeft een eigen stukje stoep, maar eigenlijk is de speel- en moestuin hun tuin. Hier is ook ruimte voor informele interactie met de buurt.

Projectgegevens

LocatieLepelaarweg, Apeldoorn
ArchitectJDWA-Johan De Wachter Architecten
ProjectDe Passarel
OntwerpteamJohan De Wachter, Marieke van Hensbergen, Kim van Den Hoven, Patricia Mata, Tiago Pinto de Carvalho
ProgrammaZorg en Wonen voor 20 mensen met een verstandelijke beperking
OpdrachtgeverDe Woonmensen & De Passerel
AannemerTer Steege Bouw
Opleveringjuli 2014
FotografieJDWA-Johan de Wachter Architecten

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.