DP6 transformeert voormalige TU-faculteit Delft

DP6 transformeert voormalige TU-faculteit Delft

Door: Petra Starink | 08-05-2017

Naar ontwerp van DP6 architectuurstudio is de voormalige TU-faculteit Physica en Electrotechniek aan de Kanaalweg in Delft getransformeerd naar kantoorruimte voor woningcorporatie DUWO en woningen voor internationale studenten.  DP6 architectuurstudio had de taak om een realistisch ontwerp te maken dat het gebouw geschikt maakt voor woon- en werkfuncties, rekening houdend met de monumentale status van het gebouw.

Rijksmonument Kanaalweg 2b is in 1903 ontworpen door Jacobus van Lokhorst, en gebouwd als laboratorium van de afdeling Physica en Electrotechniek. Karakteristieke elementen, zoals de glas-in-loodramen, de gewelfde plafonds en de ruime verdiepingshoogte bepaalden de sfeer in het gebouw.

Monumentale status

DP6 maakte een ontwerp voor de herbestemming waarbij de 47 zelfstandige woningen van het PhD House uitzicht hebben over het Schiekanaal. De kantoren van DUWO en een informatiebalie voor internationale studenten zijn grotendeels aan de achterzijde gesitueerd, aan een nieuw plein dat de verschillende omliggende gebouwen met elkaar verbindt. De bestaande, rijk gedecoreerde villawoning die onderdeel is van het complex is tevens herbestemd als kantoorruimte. In het gebouw zijn twee collegezalen, waarvan één in oude luister is hersteld en één is herbestemd als ruimte voor vergaderingen, tentoonstellingen en recepties.

Behoud van exterieur

De herontwikkeling was gericht op maximaal behoud van het exterieur en doelgerichte strategische ingrepen in het interieur. Aan het exterieur is zeer terughoudend ingegrepen om een maximale aansluiting met de historische stedelijke omgeving te behouden. Aan de westgevel zijn drie bestaande ramen naar beneden uitgezaagd om een tweede hoofdentree te creëren voor de publieksingang van DUWO en een latere, voornamelijk niet monumentale uitbreiding aan de zuidkant is verwijderd; de ‘wond’ van deze ingreep is bekleed met cortenstaal.

Restauratie interieur

Voor de restauratie van het interieur is zorgvuldig gekeken naar wat oorspronkelijk en wat later toegevoegd is. Een gedeelte van de binnenwanden is in een latere periode geplaatst. Deze konden verwijderd worden waardoor er grotere ruimtes ontstonden en het gebouw ruimtelijker is geworden. De verlaagde plafonds zijn weggehaald zodat de originele troggewelven zichtbaar werden en de originele terrazzo vloeren zijn zichtbaar gemaakt. Op diverse plekken in het gebouw zijn doorbraken en scheidingen gemaakt, afgewerkt met stalen kozijnen.

Binnenklimaat

Het binnenklimaat is verbeterd door alle binnenramen van de gevelkozijnen te vervangen door geïsoleerde beglazing. Daarnaast is er gekozen voor het zogenaamde BaOpt systeem: door de lichte overdruk zijn voorzetramen voor de glas-in-loodramen overbodig. De woningen zijn met een energielabel B gerealiseerd, onder andere door binnen de zeer krappe spouw van de dubbele ramen elektrisch bestuurbare zonwering op te nemen en 175m2 PV-panelen op het platte dak te plaatsen.

Projectgegevens

LocatieKanaalweg 3a, Delft
ArchitectenbureauDP6 Architectuurstudio
Opdrachtgever(s)DUWO, Delft
HoofdaannemerGroenendijk PGN Bouw / Jurriens / Schakel en Schrale
InterieurontwerperOTH, Amsterdam
Adviseur constructieRAB, Den Haag (restauratie)Pieters Bouwtechniek, Delft (constructie) DWA, Bodegraven/Ede (installaties & bouwfysica)Brink, Leidschendam (bouwmanagement en -kosten)
Adviseur installatiesTerberg (E installaties) Bogro (W installaties)
Oplevering2016/2017
BeeldGerard van Beek

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.