Woontoren ODA op Post Rotterdam

Nieuws

Woontoren ODA op Post Rotterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 04-06-2018

Architect Eran Chen van het New Yorkse architectenbureau ODA presenteerde afgelopen donderdag in Rotterdam zijn ontwerp Post Rotterdam voor de herbestemming van het voormalige Hoofdpostkantoor aan de Rotterdamse welstandscommissie. Meest in het oog springt de toevoeging van een 150 meter hoge woontoren aan de Rodezand. Het gebouw is in bezit van de Omnam Investment Group.

Post Rotterdam

In het gepresenteerde plan Post Rotterdam van ODA komen in het oude deel een vijfsterrenhotel met 230 kamers, horeca en winkels. In de toren komen ca 300 appartementen. De imposante centrale hal in het monumentale voorgedeelte aan de Coolsingel 42 wordt verbonden met het voormalige expeditie terrein aan de achterzijde (Rodezand). Daar komt een nieuwe tweede grote hal, met daarbovenop de woontoren, tegenover het Timmerhuis. Op de begane grond komen rondom winkels, restaurants en cafés. Met uitzondering van de gevel aan het Rodezand blijft het aanzicht van het oude postkantoor (architect G.C. Bremer 1915-22) intact. Architectenbureau Braaksma & Roos is betrokken bij het restauratieve deel van de plannen. Pieters Bouwtechniek, die eerder was betrokken bij het ontwerp voor Post Office van UNStudio, werkt ook nu weer als constructie adviseur mee aan de herbestemming naar ontwerp van ODA.

Woontoren op expeditiehof

Slimme zet is de plaatsing van de toren op het achterste minst monumentale deel postkantoor, dat als expeditiehof van het postkantoor was gebouwd. Alleen de zijrisalieten met pilasterindeling blijven aan de Rodezand behouden, in het midden komt een nieuwe entree, op de plek van hekken en schuifdeuren. Ook de gevels rond het expeditieterrein zijn sober vormgegeven.
In 2016 heeft de Omnam Investment Group het leegstaande postkantoor voor 17,5 miljoen euro gekocht. Omnam Groep hoopt volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen, en het drie jaar later op te leveren. De kosten van de transformatie zullen rond de 100 miljoen euro liggen.
Het plan Post Rotterdam heeft een totale oppervlakte van 60.000 m2, en omvat naast ca 300 appartementen in de toren, een hotel 16.000 m2 en retail 8.000 m2.

B en W positief

Omnan Investment Group heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de ingrijpende herontwikkeling. Volgens B en W van Rotterdam biedt het plan veel perspectief. “Juist omdat in het voorstel meerdere doelstellingen van de gemeente samen komen: toevoegen van huizen, verdere versterking van de binnenstad met meer levendigheid, de aansluiting op de ontwikkeling van de nieuwe Coolsingel en het in ere herstellen van cultureel erfgoed”, schrijft het college aan de gemeenteraad. “De intentie en de planontwikkeling zijn er op gericht het monumentale gebouw weer in gebruik te nemen en terug te geven aan de stad. Dat kunnen wij alleen maar onderschrijven. Behalve dat het beeldbepalende monument een nieuwe toekomst verdient, is het na meer dan 10 jaar leegstand tijd om van het beeldbepalende gebouw op deze prominente plek weer een bronpunt van vitaliteit te maken”, aldus B en W.
Of de bewoners van het Timmerhuis ook positief zullen zijn, is twijfelachtig, gezien de korte afstand van deze woningen tot de nieuwe toren.

Eerdere plannen

Het postkantoor staat dik 10 jaar leeg en sindsdien zijn er diverse plannen gemaakt voor herontwikkeling tot hotel of winkelcentrum. Ontwikkelaar Delta Development en SNS reaal kochten in 2007 het leegstaande rijksmonument voor 45 miljoen euro. Sindsdien presenteerden ze een aantal herontwikkelingsplannen om van het postkantoor een luxe hotel en winkelcentrum te maken. Het eerste plan was een spectaculaire ontwerp van UNStudio voor transformatie tot hotel, retail en horeca. Dit plan werd in 2011 teruggetrokken omdat het plan het rijksmonument te veel zou aantasten. Ook de financiële crisis gooide roet in het eten. Het lukte niet om huurders te vinden voor de 19.000 m2 winkelruimte.
Vervolgens werd in 2013 Post Out gepresenteerd, met op drie verdiepingen met name mode gerichte outlet winkels, aangevuld met horeca.
In augustus 2015 presenteerde Delta Development het herontwikkelingsplan Hotel Post Rotterdam, waarin het gebouw getransformeerd zou worden tot hotel met 220 kamers met wellness, publieke ruimte in de monumentale hal, conferentieruimte en winkels en horeca. Architectenbureau Braaksma & Roos maakte het ontwerp van deze transformatie tot Hotel Post Rotterdam.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
4 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.