Huisvuilcentrale Alkmaar

Huisvuilcentrale Alkmaar

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-06-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Jaap Eenshuistra
OpdrachtgeverNV Huisvuilcentrale Noord-Holland, Alkmaar
Adviseur kleur Peter Struycken
LandschapsarchitectW. Snelder
Start bouw1990
Oplevering2006
TekstPeter Visser
Foto'sFoto’s Ger van der Vlugt

Huisvuilverbranding is een ingewikkeld en omvangrijk proces dat enorme gebouwen vereist. Deze liggen op industrieterreinen, ver buiten de stad, en aan de architectuur is meestal niet al te veel aandacht besteed. Uitzondering is natuurlijk de centrale in Hengelo van BDG architecten (Maurice Nio), maar ook Alkmaar heeft nu een bijzondere huisvuilcentrale.

Al in 1990 kreeg het bureau opdracht om een centrale met een jaarcapaciteit van 400.000 ton vuil te ontwerpen op een bedrijventerrein in het polderlandschap van de Boekelermeer bij Alkmaar. Als een gigantische machine moest de centrale het hele proces van vuilstort, verbranding, rookgasreiniging, energie-opwekking, slakopwerking en afvalwaterzuivering herbergen. Om het bedrijfsproces van de opeenvolgende onderdelen van het totale programma te visualiseren zijn de diverse volumes achter elkaar geplaatst.

De grote afmetingen, een hoogte van 50 en een lengte van 230 meter, vroegen om een zorgvuldige landschappelijke inpassing. De accentuering van de betreffende procesonderdelen zorgde voor schaalverkleining. Als ondersteuning hiervan zijn de wandvlakken boven het dak zodanig afgesneden dat een samenspel van kartelingen is ontstaan.
Begin en einde van het gebouw zijn geaccentueerd door de opvallende constructie van de loshal en de schoorsteen. Tot ongeveer zes meter hoogte is de gevel bekleed met antracietkleurige betonsteen, de gevel erboven met een gecoate stalen beplating. De kleurbepaling van de installatie vormt een wezenlijk onderdeel van het ontwerp en kwam in nauwe samenwerking met Peter Struycken tot stand.
Voor een goede landschappelijke inpassing werd landschapsarchitect W. Snelder bij het ontwerp betrokken. Door groenmassa’s van verschillende hoogten zodanig rond het complex te plaatsen dat er open en gesloten ruimten naar het omringende landschap ontstaan, werden structuurbepalende elementen gevormd die tegelijkertijd een aansluiting konden vormen met het Noord-Hollands Kanaal, de Heilooërbossen en de groene stadsrand van Alkmaar.

Functioneel
Het hoofdgebouw van de centrale begint met de loshal, die kolomloos is uitgevoerd in verband met de manoeuvreerruimte van de vuilnisauto’s. Scheefstaande kolommen en een tuiconstructie houden het licht gebogen dak omhoog.
Vervolgens is er de bunker, het ketelhuis en de rookgasreiniging. Het complex eindigt met de losstaande schoorstenen, één voor elke verbrandingslijn, rond een in het gezicht gelaten staalconstructie.
Los van het hoofdgebouw zijn er nog een aantal kleinere bouwdelen, zoals een turbinehal, een slakkenopwerkingsgebouw, Luchtcondensor (Luco) en tussenopslaggebouw. Elk met een eigen vormgeving die mede bepaald is door functie en werking ervan.
Aan de noordzijde staan twee kantoren, haaks op het hoofdgebouw. In tegenstelling tot de overige gebouwen zijn deze zo transparant mogelijk gehouden met glas en een lichte kleurstelling.
De bouw is al vijftien jaar aan de gang en in 2005 werden een vierde verbrandingslijn en een nieuw kantoor gerealiseerd. Onlangs is de bouw van een Bio-energiecentrale is gestart.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.