Kolenhavenbrug Delft

Kolenhavenbrug Delft

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-06-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Joris Smits
Opdrachtgever Gemeente Delft
Hoofdaannemer GEKA Bouw
Adviseur Constructies Royal Haskoning i.s.m. Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam
Adviseur staalconstructie BSB Staalbouw
Adviseur bouwmanagement Royal Haskoning
Start bouw 2003
Oplevering 2004
Bouwsom € 2.485.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Peter Visser
Foto's Bart Nijs Fotografie (Remco Lassche)

Hoe het Calvé-bruggetje (officieel de Kolenhavenbrug) er precies uitzag weet niemand meer maar het was altijd al een oud, smal en rammelend ophaalbruggetje. Helaas zonder echt pittoresk te zijn.

Met de komst van een busroute tussen Delft en Rijswijk over de Wateringseweg werd het tijd voor een nieuwe brug.De enige overeenkomst tussen de oude en de nieuwe brug is gelegen in het feit dat het in beide gevallen om een ophaalbrug gaat, waardoor het karakter van de locatie hetzelfde gebleven is.

Maar verder is alles anders. De nieuwe brug is veel breder, breed genoeg om twee bussen tegelijkertijd te laten passeren, met aan weerszijden fietsstroken en aan één zijde ruimte voor voetgangers. De dwarsbalk van de hameipoort is licht ingedeukt, waardoor de brug bijna 90 graden open kan.

Verder is de nieuwe brug geheel in staal uitgevoerd, waarbij scheepsbouwtechnieken zijn toegepast om tot een perfect gladde afwerking te komen. Dat is helemaal spectaculair bij avond, als de balans van onder aangelicht is. Die lijkt dan te zweven boven het water.
De nieuwe brug heeft hetzelfde karakter als de oude brug, maar de vormgeving en uitvoering zijn onbetwist van deze tijd.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.