Landhuis met dynamisch rietdak

Landhuis met dynamisch rietdak

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-10-2006

Projectgegevens

ArchitectFokkema Architecten, Delft
OntwerpDiederik Fokkema
HoofdaannemerBargeman, Vorden
Adviseur ConstructiesBroersma, adviesbureau voor beton- en staalconstructies, Den Haag
Adviseur InstallatiesWiltink, Vorden
Adviseur BouwmanagementBossenbroek Bouwmanagement, Hengelo
OntwerpteamRuud Hoppenbrouwers en Twan Steeghs
Bouwsom€ 850.000 incl. schuur, installaties, excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak435 m2 en 133 m2 schuur
Bruto inhoud1535 m3 en 470 m3 schuur
Leverancier gevelmetselwerkAberson, Zwolle
Leverancier rietVeldwachter rietdekkers, Epse
Leverancier natuursteen schoorsteenDekker natuursteen, Loosdrecht
TekstHans Mulder
Foto'sAemelie Deelder en Diederik Fokkema

Een nieuw landhuis in het Achterhoekse Almen moest passen in het landschap, maar mocht pertinent geen boerderij zijn. De opdrachtgevers waren op zoek naar vernieuwende architectuur en wilden veel ruimte, zonder in te leveren op intimiteit.

Bouwen in de buitengebieden leidt veelal tot parodiearchitectuur, zeker als het onder een rigide welstandsregime plaatsvindt. Nieuwe woningen als quasi boerderijen, gemankeerde woonfuncties in een wezensvreemde verpakking.

Diederik Fokkema’s ontwerp voor een landhuis in een agrarische setting, met evidente allusies naar de archetypische architectuur van de omgeving, laat echter zien dat harmonie kan bestaan zonder concessies aan het eigentijdse te doen.

Kenmerkende dakvormen uit de lokale en traditionele architectuur zijn in het ontwerp voor het landhuis op een expressieve wijze gecombineerd tot een continue, dynamische dakvorm. De dakvorm geeft uitdrukking aan de thema’s gesloten–open en beschutting–uitzicht.

De sobere detaillering en het gebruik van traditionele en natuurlijke materialen resulteren in een harmonieus totaalbeeld.
De rustige gemetselde gevelvlakken met de glaspartijen aan de bovenzijde in combinatie met een aanzienlijk overstek zorgen voor de verzelfstandiging van het dak als beeldbepalend element.

Het hart van de woning is een centrale hal, die door een trap en vide de royale hoogte onder de kap doet ervaren. Vanuit deze hal worden de diverse ruimtes van de woning ontsloten.

Elke ruimte kent zijn eigen specifieke vorm. De royale kap manifesteert zich in de bovengelegen kamers, laat aangename restruimtes ontstaan, en geeft het huis de ruimtelijke dynamiek van een cottage zonder benepen te zijn.Verschillende zichtlijnen laten je het omliggende landschap ervaren.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.