Transformatie garage tot woonwerkhuis

Transformatie garage tot woonwerkhuis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-06-2014

Op zoek naar een pand dat meer bij hun huidige leef- en werkomstandigheden past, komt een vervallen garage op het pad van grafisch ontwerpers Petra Janssen en Edwin Vollebergh. Samen met architecten, ontwerpers, een smid en een aannemer transformeerden zij het gebouw tot woonwerkhuis waar hergebruik voorop staat. Het pand, maar ook de bouwmaterialen en inrichting zijn aan een tweede leven begonnen en op een nieuwe manier samengevoegd.

Het verpauperde pand uit 1919 in de Van Tuldenstraat in ’s-Hertogenbosch stond al jaren leeg. Vollebergh: ‘We hoorden op een feestje dat de eigenaar ervan af wilde. Zo’n industrieel pand leek ons wel wat. Binnen een week was de koop rond.’ Ondanks de vervallen staat, zagen Janssen en Vollebergh mogelijkheden voor hun ontwerpbureau Studio Boot en gezin met twee opgroeiende zoons. ‘Ons vorige huis werd te klein. Hier kon de studio aan de straatkant komen, in het zicht van de buitenwereld, en er was meer ruimte voor onze jongens.’
Het symmetrische gebouw van twee verdiepingen heeft een gemetselde pui van 21 meter breed met art-decodetails. Op het dak zijn vier nieuwe, zinken dakkapellen geplaatst. De ingangen aan de zijkanten leiden naar de bovenverdieping. De grote, gerestaureerde deuren in het midden horen bij de achtergelegen garage. ‘De gevel is beschermd stadsgezicht,’ zegt Vollebergh. ‘Bij het schoonmaken ervan kwam tot onze verrassing de oude tegelbelettering van de firma Lathouwers te voorschijn.’

Gestript

Achter de hoofdingang ligt een stalen hal van vijf en halve meter diep met een lichtkap en een vide rondom. Alles was verrot. De hele binnenkant is daarom gestript en met het sloopmateriaal opnieuw opgebouwd. Daarbij is de originele indeling aangehouden. Alleen de vide is kleiner gemaakt om meer woonoppervlak te creëren. Ook kwamen er twee afgesloten kantoorruimtes aan weerskanten van de hoofdingang, waar de ontwerpstudio in is gevestigd. De originele klinkervloer is afgegraven en vervangen door een betonvloer met vloerverwarming. De kantoorruimtes van de ontwerpstudio zijn ontworpen in dezelfde functionele stijl als een kleiner kantoor dat bij het strippen is gesloopt. Vergaderplek, archief, tentoonstellingsruimte, werkplaats, zeefdrukruimte en atelier zijn in en rondom de vide geplaatst.

Kastenwand

De lichtblauwe kastenwand van oude deuren en ramen is gemaakt door Piet Hein Eek. Deze doorloopkast scheidt de werkruimte van de private woonkeuken. Gesloten opbergelementen en glazen vitrines met serviesverzamelingen en werk van de studio wisselen elkaar af. De middelste twee kastdelen kunnen helemaal open. ‘Als je wilt, kun je met de auto dwars door het gebouw naar de achtertuin rijden.’
Hoewel de kastenwand van Piet Hein Eek er niet-ontworpen uitziet, is over de maatvoering en indeling goed nagedacht. Fornuis, keukenapparatuur en voorraadkasten zijn er handig in weggewerkt. De twee raampjes boven het fornuis dienen als doorgeefluik naar de hal.

In de keuken staat een gietijzeren kachel. Het eenvoudig betegelde rookkanaal loopt door naar boven, waar een moderne, betonnen kachel van Dick van Hoff de woonkamer siert. De strakke, houten trap naar boven is een ontwerp van Geert Bosch. Herman van Esch, een bevriende smid, maakte nieuwe, stalen ramen en schuifdeuren aan de achterkant. Op de plek van de schuifdeuren zaten oorspronkelijk houten deuren. De woonkeuken geeft toegang tot een grote, besloten tuin. De lange eettafel is een tweedehands vergadertafel uit de jaren vijftig. Een oude laboratoriumopstelling van de Keuringsdienst der Waren (achterin) is in gebruik als werkeiland.

Wonen rond de vide

Op de verdieping rondom de vide is het woongedeelte. Janssen: ‘Met een mix van moderne ontwerpen, antiek en tweedehands meubels afkomstig van Marktplaats en veilingen hebben we hier een tv-hoek, bibliotheek, discohoek, werkplek en een zithoek met uitzicht op de tuin gemaakt.’ De gele kast in de zitkamer heeft dezelfde afmetingen als het betegeld rookkanaal aan de andere kant. Behalve de huisbar, zit hier ook de afzuiging van de keuken in opgeborgen. Veel van het bouwmateriaal is hergebruikt: de radiatoren komen uit een voormalig ziekenhuis en op de vloer liggen eiken delen met waterschade. De glazen kap werd volledig gerestaureerd door Piet Hein Eek. Voor de aftimmering zijn de oude vloerdelen gebruikt. De stalen reling om de vide is nieuw.
In het stenen voorhuis liggen de slaapkamers van zonen Jan en Piet. ‘De jongens hebben ieder hun een eigen badkamer én opgang. In de oude situatie bestond het voorhuis namelijk uit twee aparte woningen met een eigen voordeur.’ Tussen de jongenskamers is het atelier van moeder Petra. Vandaaruit loopt een trap naar de open zolder. De langgerekte zolderverdieping is ouderslaapkamer met een open badkamerblok, afgescheiden wasmachineruimte en toegang tot het dakterras. Op het platte deel achter de glazen kap worden binnenkort nog zonnepanelen geplaatst.

Vollebergh: ‘Als grafisch ontwerpers hebben Petra en ik veel gevoel voor vorm. De overgang van het platte vlak naar het ruimtelijke is niet zo moeilijk. Je moet alleen met de goede mensen samenwerken. Zo hebben we al vaker interieurs gemaakt voor restaurants en winkels. Maar voor een transformatie als deze is het handig om vrienden te hebben als Annemariken Hilberink, Geert Bosch, Bas Lavrijssen en Piet Hein Eek.’

Projectgegevens

LocatieVan Tuldenstraat , Den Bosch
ArchitectHILBERINKBOSCH architecten i.s.m. Studio Boot
Ontwerp kastenwandPiet Hein Eek
Stalen ramen en schuifdeurenHerman van Esch
Tekst Emy Vesseur
Foto'sRené de Wit

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.