Landschap en onderwijs verweven in Eemsdelta Campus

Landschap en onderwijs verweven in Eemsdelta Campus

Door: Petra Starink | 20-07-2020

Het ontwerp voor de Eemsdelta Campus in Appingedam is van De Unie Architecten. Vier middelbare scholen en een cultuur- en een sportcluster voor de regio worden hier ondergebracht. De campus is verweven met het 4ha levendig landschapspark, ontworpen door Felixx Landscape Architects & Planners.

Voor het ontwerp zetten architect en opdrachtgever een uniek samenwerkingsproces op met alle gebruikers, om de campus binnen en buiten tot in detail toe te spitsen op de wensen en behoeftes van de diverse onderwijsvormen. Het team presenteert het ontwerp voor deze integrale ontwikkeling dat klaar is voor realisatie. De start van de bouw is gepland in 2020, de oplevering van het hele complex in 2022. De Eemsdelta Campus wordt aardbevingsveilig, circulair en energieleverend.

Centraal hart

De organisatie van de scholencampus is geïnspireerd op de historische wierdes in het Groningse landschap. Elke school krijgt een eigen ‘huis’, met een individuele organisatie, identiteit, en uitstraling. De campus herbergt ook een aantal regionale sport- en culturele functies: deze zijn zo geclusterd en ruimtelijk georganiseerd dat zowel de scholen als de omgeving er onafhankelijk van elkaar gebruik van kunnen maken. Alle gebouwen staan rondom een centraal hart, dat fungeert als spelverdeler, hoofdentree en ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Het omliggende landschap loopt tussen de gebouwen door, en maakt van het Eemdelta college een transparant en uitnodigend complex.

Vide

Binnen de heldere eenheid van de campus heeft elk gebouw een eigen gevel- en dakopbouw, verweven met de functie en de identiteit. Ook heeft ieder gebouw een eigen plein met entree én een ingang aan het centrale hart. De schoolgebouwen hebben een vide die daglicht tot diep in het gebouw brengt. De vide is gekoppeld aan een centrale ruimte die fungeert als oriëntatiepunt en binnenplein. Routing en organisatie zorgen voor een geleidelijke, heldere overgang van open naar teruggetrokken.

Besloten patio als ontmoetingsplek

De besloten patio is ontworpen als ontmoetingsplek voor de leerlingen. De kennisboom staat in het gras op een verhoogd midden eiland, als centraal hart van de campus. De plantenbakken met bloemrijke vaste planten zijn integraal ontworpen en versterken de relatie tussen binnen en buiten. Gele flagstones vergroten de tuinbeleving en sluiten aan op de gele tegels in het centrale hart. Het buitenpodium is in één hand ontworpen met de trap naar het dak. Hier geven verschillende objecten invulling aan een stiltetuin die ook als les- en studieruimte gebruikt kan worden. De zitobjecten zijn geïnspireerd op de verschillende manieren van sociaal contact tussen leerlingen.

Landschapskamers

Het omliggende landschap is georganiseerd in een aantal landschapskamers. Door middel van een thematische inrichting sluiten ze aan bij de verschillende studieruimtes zoals een kweektuin, de werkplaats, het sportstrand en een klein wetenschapsbos (Tiny forest) aan de ecologische vijver. In de kamers worden sculpturale objecten geplaatst, die specifiek gebruik stimuleren: een kas in de kweektuin, een werkschuur op het leerplein, een sterrenwacht in de biologietuin, boulderwand en een multicourt met tribune bij het strand. Deze objecten zijn gekoppeld aan specifieke lessen of studies.

Kweektuin

Aan de noordkant van het scholencomplex ligt de kweektuin met een buitenterras. Centraal in de tuin staat een markante kweekkas met instructieruimte. De kweektuin wordt omzoomd door een gemengde haag. Samen met verschillende soorten bomen en planten kan de kweektuin gebruikt wordt voor bijvoorbeeld onderhoud en snoeilessen van het groencluster. Tijdens het oogstseizoen wordt de keuken van het schoolrestaurant van verse groenten voorzien.

Waterrijk gebied

De zuidkant van het campusterrein is de meest actieve, open ruimte. Dit gebied sluit aan op het waterrijke gebied grenzend aan op het Damsterdiep, een kanaal tussen Groningen en Delfzijl. Rondom een centrale vijverpartij liggen verschillende sport- en verblijfsplekken, zoals een multicourt, pannakooi en een strand met beachvolleybalvelden. Het startpunt van de Daily Mile, een (hard)looproute van 1.6km, bevindt zich ter hoogte van de tribune aan de zuidkant van het Sportgebouw.

Het werkplein is de landschapskamer met een ruw randje. Hier wordt aan auto’s gesleuteld en in de kapschuur kunnen leerlingen een stukje bestrating proefleggen. Grafische belijning op de betonnen pleinverharding markeert op een subtiele wijze veiligheidszones. Groene eilanden met meerstammige bomen en bloemrijk gras geven op een vanzelfsprekende manier de routing op het plein aan.

Parkachtig landschap

De bestaande waterpartij krijgt een natuurlijk karakter met meer buffercapaciteit, ecologische rietoevers met bloemrijk gras en een vogeleiland. Het landschap rondom de vijver is parkachtig ingericht met de gelegenheid om buiten les te geven.

Projectgegevens

Naam projectEemsdelta Campus
LocatieAppingedam
Programma/functie3 middelbare schoolgebouwen, culturele voorzieningen, sportcluster
ArchitectenbureauDe Unie Architecten
ProjectteamTechnion Adviseurs, Alferink Van Schieven ingenieursbureau, DG Groep
Opdrachtgever(s)Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta ROC Noorderpoort
LandschapsarchitectFelixx Landscape Architects & Planners
Start bouw2020
Oplevering2022
BeeldDe Unie, Felixx Landscape Architects & Planners, renders Plomp

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.