Orthopedische kliniek Zoetermeer oogt als luxe stadsvilla

Orthopedische kliniek Zoetermeer oogt als luxe stadsvilla

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-07-2020

Het nieuwe Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) Zoetermeer is officieel geopend. De nieuwbouw en parkeergarage zijn ontworpen door EGM architecten. Het nieuwe centrum oogt als een luxe stadsvilla, een compact, stedelijk en eigentijds hoofdvolume met een eigen duidelijk herkenbare hoofdentree.

De 7.500 m² grote focuskliniek orthopedie is gerealiseerd in het Zorghart van Zoetermeer, waar verschillende eerste- en tweedelijns zorginstellingen gevestigd zijn. De kliniek is verbonden met het naastgelegen LangeLand Ziekenhuis (LLZ) en maakt, indien nodig, efficiënt gebruik van alle aanvullende medische voorzieningen van het LLZ. Het RHOC vormt, samen met het ziekenhuis, een kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding op het bestaande zorgaanbod.

Golvende gevelpanelen

De witte, golvende gevelpanelen zijn als glasgordijnen om het gebouw gedrapeerd en de ritmisch vormgegeven raampartijen passen bij het moderne vooruitstrevende werk dat zich binnen afspeelt. De uitkragende tweede verdieping vormt op natuurlijke wijze een luifel boven de hoofdentree.
Naast plasticiteit en extra ruimte aan het OK-complex op de tweede verdieping, geeft dit gebaar de hoofdentree een eigentijdse en duidelijke herkenbaarheid. De grote ramen in deze luifel werken als een stimulans voor patiënten: het binnenkomende daglicht stimuleert het herstel en patiënten voelen zich  verbonden met buiten. Het drielaagse gebouw zoekt qua schaal aansluiting bij de omringende bestaande bebouwing en voegt zich mooi in de locatie.

Bewegingen in interieur en exterieur

Het overkoepelende thema in de orthopedie is ‘beweging’. Dat komt niet alleen terug in de zorgprocessen, maar ook in het exterieur en interieur. Golvende bewegingen, subtiel lijnenspel in de gevels buiten en de houten wanden binnen, een overvloed aan daglicht, golvende houten lamellen, een aantrekkelijke espressobar achterin het atrium  dragen bij aan de holistische manier waarmee het moderne centrum tot extra beweging motiveert en stimuleert.

Atrium is hart van het gebouw

De mensgerichte benadering staat in de nieuwe kliniek centraal. Bij binnenkomst op de begane grond wacht er geen traditionele centrale balie, maar vier moderne en compacte desks.  Bij deze toegankelijke balies worden bezoekers en patiënten als vanzelf naar het met veel daglicht verrijkte ruime atrium getrokken: het hart van het gebouw. Met royaal daglicht door het glazen dak, activerende frisse kleuren, houten privacyschermen, levend groen op de wanden, vier reuze ‘schemerlampen’, uitnodigende zitjes en doorzicht naar de bovenliggende verdiepingen verbindt het ruimtelijk atrium alle functies met elkaar en biedt het een rustig en aantrekkelijk wachtgebied. Rondom het centrale atrium liggen op de begane grond publieksgerichte functies zoals het spreek- en onderzoekscentrum en poliklinieken.

Op de eerste verdieping zit de verpleegafdeling met een- en vierpersoonskamers. De vierpersoonskamers hebben licht-schuine achterwanden. Naast de verpleegkamers, aan de centrale verkeersruimte rondom het atrium, zijn de re-activeringszones gemaakt. Patiënten werken in dit sport- en bewegingsgebied aan hun herstel. Alle kamers hebben zicht op buiten en op de re-activeringszones aan het atrium.

Ultramoderne operatiekamers met daglicht

Op de tweede en tevens bovenste functionele verdieping, liggen de dagbehandeling en de vier paradepaardjes van het RHOC: de operatiekamers. Elke OK is ca 50 m², de ideale maat voor orthopedische ingrepen. Het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon geeft zeer sterk gezuiverde lucht met eenzelfde hoge steriele luchtkwaliteit in álle OK’s. Op grote beeldschermen kan de arts, assistent én de patiënt de operatie volgen. Door grote ramen in elke operatiekamer heeft men tevens daglichtbeleving én uitzicht naar buiten. Dit zorgt voor een goed dagritmegevoel tijdens de vaak lange operaties, een belangrijk kenmerk van dit gezonde gebouw. Ledlampen reguleren een optimale verlichting, de – individueel te kiezen – kalme achtergrondmuziek stelt gerust.

Gevel uit gaaspanelen gevuld met lavastenen

Naast het nieuwe RHOC is er een nieuwe parkeergarage voor de bezoekers van het zorggebouw gerealiseerd die plek biedt aan circa 356 voertuigen. In- en uitrijdend verkeer brengt geluid met zich mee dat door specifieke en duurzame ontwerpkeuzes is geminimaliseerd. Zo bestaat de gevel van de garage uit gaaspanelen gevuld met lavastenen, dat voor optimale geluidsabsorptie en akoestiek zorgt. Dit biedt kansen voor grotere biodiversiteit en verhoogt de luchtkwaliteit.

Meer informatie over het project is hier te vinden.

Projectgegevens

Naam projectReinier Haga Orthopedisch Centrum en parkeergarage Zoetermeer
ArchitectenbureauEGM architecten, Dordrecht
Opdrachtgever(s)RHOC: Stichting Reinier Haga Groep, Parkeergarage:LangeLand Ziekenhuis, Zoetermeer
HoofdaannemerSpangers Bouwbedrijf, Aan de Stegge Twello
InterieurontwerperEGM architecten, Dordrecht
Adviseur constructieRoyal Haskoning DHV, Rotterdam
Adviseur installatiesValstar Simonis, Rijswijk
Adviseur bouwfysicaEGM architecten, Dordrecht
Start bouw2017
Oplevering2020
Bruto vloeroppervlakte7.600, omvang parkeergarage 9.880 m²
BeeldRob van Esch Architectuurfotografie

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.