Markante toren siert parkeergarage Leidsche Rijn

Markante toren siert parkeergarage Leidsche Rijn

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-01-2021

Zecc Architecten heeft in Utrecht aan het Berlijnplein een parkeergebouw gerealiseerd met een opvallende toren. Het ontworpen gebouw, met plek voor 620 auto’s doet eerder denken aan een kantoorgebouw dan aan een parkeergarage en wordt door Zecc zelf een ‘parkeerkathedraal’ genoemd.

Parkeergarage onderdeel van Leidsche Rijn Centrum

Het Berlijnplein maakt onderdeel uit van Leidsche Rijn Centrum en ligt boven op de tunnelbak van de A2. De parkeergarage biedt plaats aan 620 auto’s, die via drie ingangen de kolomvrije vloervelden op acht parkeerlagen kunnen bereiken staat op een prominente plek aan het plein en vormt het hoekpunt van verschillende bouwblokken in Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw heeft niet de uitstraling gekregen van een parkeergarage, abstract en anoniem, maar is het ontworpen met een duidelijke en aansprekende identiteit. Het doet eerder denken aan een kantoor- of schoolgebouw.

Markante toren

De expressieve toren versterkt deze identiteit en wordt functioneel ingezet ten behoeve van de uiting P+R. Een lichtgevende pinakel vormt het hoogste punt. Tegelijkertijd vervult de toren voor deze plek een publieke functie, als beëindiging van de overdekte wandelroute van de Parijsboulevard. Leidsche Rijn Centrum miste herkenningspunten. Bij het ontbreken van een kerktoren of stadhuis is hier een extra markering in het gebied toegevoegd. Leidsche Rijn is met een parkeerkathedraal verrijkt.

Alzijdig ontworpen

Het gebouw is alzijdig ontworpen met een sterke gevelritmiek die qua indeling steeds op de context reageert. De gevel aan het Berlijnplein is het meest levendig met een hoge plint waarin een commerciële functie is opgenomen. Hier wordt de verticaliteit benadrukt door het metselwerk en de gevelopeningen. De overige gevels hebben steeds een andere gevelcompositie en daarmee een afwisselend aanzicht. De gevelopeningen ten behoeve van ventilatie van de parkeergarage zijn afgewerkt met een geperforeerde, licht glanzende beplating in een stalen frame en hebben een kozijnindeling die refereert aan een woon-werkgebouw.

Traditioneel metselwerk

In de toekomst is het denkbaar dat het gebouw wordt getransformeerd tot woongebouw en is voorbereid op twee extra bouwlagen. Het gebruik van baksteen doet eerder denken aan een verblijfsfunctie dan aan een utilitair gebouw. Het gebouw is voorzien van een plint in antracietkleurig esthetisch beton en gevelelementen met ingestorte geklampte bakstenen. In de toren is ook traditioneel metselwerk verwerkt en er zijn nestgelegenheden gemaakt voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Parkeergarage

De parkeergarage heeft drie entrees voor auto’s, waarvan één ondergronds. Voor de gebruiker vanaf de A2 is de parkeergarage toegankelijk via een entree op twee lagen onder het maaiveld van het Berlijnplein. Voor de bewoners uit de omgeving van de Leidsche Rijn is het gebouw toegankelijk vanaf het Berlijnplein en er is een entree aan de zijde van de stad Utrecht aan de Vleutensebaan.

Natuurlijke ventilatie en lichtinval

De gebouwinstallaties zijn zoveel mogelijk beperkt door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en natuurlijke lichtinval. De verlichting is in LED uitgevoerd en er is een slim vol-vrij systeem dat auto’s naar een plek leidt, zodat onnodige verkeersbewegingen worden voorkomen.

Pergola van zonnepanelen

Op het dak wordt geparkeerd onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Daarnaast is het dak van de parkeergarage verrijkt met het kunstwerk ‘Weidsheid’ van het kunstenaarsduo BROOS (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers). Het groene daklandschap op de borstwering van de parkeergarage verwijst naar het veenweidelandschap dat niet lang geleden op deze plek aanwezig was.

Kunstwerk

Deze groene strook is als een nieuwe horizon waarboven de hemel zich opnieuw met het land verbindt. De Snip op het dak van het trappenhuis geeft een accent aan de plek, zorgt voor verwondering en bewustwording. De grote weidevogel creëert aandacht voor de kwetsbare nabije natuur en werkt mee aan het versterken van de identiteit van deze plek. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door de Utrechtse 1,5% regeling die de gemeente sinds 1954 hanteert. Deze regeling houdt in dat bij de bouw of verbouwing van openbare gebouwen 1,5% van de bouwsom wordt gereserveerd voor kunst.

Projectgegevens

Naam project Parkeergarage Leidsche Rijn
Locatie Berlijnplein, Utrecht
Programma/functie 620 parkeerplaatsen, P+R, commercieele ruimte (voorbereid op transformatie en uitbreiding van 2 extra bouwlagen)
Architectenbureau Zecc Architecten
Projectteam Marnix van der Meer, Koen Pörtzgen, Jos van der Linde, Pim van Tol, Jeroen den Hertog, Roy van Maarseveen
Opdrachtgever(s) Gemeente Urecht
Hoofdaannemer BAM
Adviseur constructie IMd Raadgevend Ingenieurs
Adviseur installaties Verhoef Installatiemanagement
Start bouw 2016
Oplevering 2020
Bruto vloeroppervlakte 20.500 m²
Beeld Stijn Poelstra

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.