Multifunctioneel woon-werkgebouw Westbeat door Studioninedots

Multifunctioneel woon-werkgebouw Westbeat door Studioninedots

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-02-2021

In Amsterdan Nieuw- West ontwierp Studioninedots het opvallende gebouw Westbeat met als kern een ‘superruimte’ die maar liefst 65 bij 50 meter meet, 8,5 meter hoog is en met een constructie van 86 bogen sculpturaal is vormgegeven. Dit netwerk van open ruimtes voor divers en collectief gebruik tilt het woon-werkgebouw op tot een toegankelijke en levendige bestemming in de stad.

Sierlijk gewelfde ruimtes

De doorlopende en sierlijk gewelfde ruimtes van Westbeat nodigen bewoners en passanten aan om deze hub te ontdekken. De superruimte kan afwisselend worden gebruikt voor werkplekken, horeca, voorstellingen en concerten. Flexibel gebruik in de toekomst is mogelijk doordat met de constructie van bogen het vloeroppervlak vrij is gelaten. De variatie in boogvormen en de hoogteverschillen in de vloeren resulteren in een verscheidenheid aan open en intieme plekken. Bovendien overbruggen de bogen de constructie tussen de grote overspanningen in de parkeerkelder en de 150 woningen boven de superruimte. In de façade zijn de bogen zo groot dat de culturele activiteit binnen steeds wordt geëtaleerd. De grootste bogen bevinden zich op de hoeken.

Dove gevels en groene galerijen

De ambities van Westbeat zijn hoog. Fysiek markeert het de ‘Sprong over de Ring’, overbrugt het gebouw het hoogteverschil in de omgeving met nieuwe looproutes binnendoor en worden geluid en drukte gepareerd met dove gevels en groene galerijen; sociaal draait deze vitale plek om het plezier in het wonen voor de jonge stedeling en het aanjagen van de ondernemersgeest in Nieuw-West. Samen met de eerste gebruikers van Westbeat ontwerpt Studioninedots het interieur van hun deel van de superruimte.

Onderzoek naar publieke ruimten

Met Westbeat heeft Studioninedots op een intensief gebruikte locatie een ruimtelijke interventie gedaan als katalysator voor ontmoeting, uitwisseling en verbinding. Het bureau onderzoekt het vormgeven aan onweerstaanbare publieke ruimten zonder vooropgestelde functie, en lanceerde in dat kader het concept WanderVoids, omdat te veel plekken in de volle stad voorgeprogrammeerd zijn, en té specifiek ingericht zijn voor een beperkte doelgroep.

Leefbaarheid in de stad

De vrije ruimten, plekken voor spel en experiment, voor spanning en verwondering, zijn voor de architecten een fascinatie én een maatschappelijk relevante opgave. Zij herkennen een hernieuwd verlangen naar fysieke plekken die een beroep doen op onze verbeeldingskracht en daarmee essentieel zijn voor de leefbaarheid in de stad.

Projectgegevens

Naam project Westbeat
Locatie Lelylaan-Delflandlaan, Amsterdam
Programma/functie Publieke ruimte , 150 woningen, binnentuin op hoogte, werkruimten, podium, horeca, parkeren, voorzieningen
Architectenbureau Studioninedots
Projectarchitect Joost Maatkamp
Projectteam Ontwerpteam: Wouter Hermanns, Rutger van der meer, Laura Berasaluce, Joost Korver. Team: Heddes Bouw en Ontwikkkeling BV, Royal HaskoningDHV, Cauberg-Huygen, HuygenInstallatie advies, Skaal, Atelier Bouwkunde, Moss Amsterdam, Donkergroen
Opdrachtgever(s) Lingotto Ontwikkeling BV, Achmea Dutch Residental Fund
Interieurontwerper Designteam: Albert herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Oplevering 2016-2020
Bruto vloeroppervlakte 24.300 m²
Beeld Frans Parthesius

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.