De muzikale huiskamer van Den Haag

De muzikale huiskamer van Den Haag

Project
Door: Peter Visser | 09-04-2013

Het is alweer tien jaar geleden dat Rem Koolhaas (OMA) het doolhof van gangen, trappen en zalen van het Paard van Troje omvormde tot een poppodium dat zich kan meten met andere grote poppodia in Nederland en daarbuiten. Daarbij werden de twee zalen opgetild en bood de begane grond ruimte aan kassa, garderobe, rookruimte en toiletten. De afgelopen tien jaar zijn echter de behoeften van de bezoeker veranderd en is de wens ontstaan een ruimte te hebben waar een hapje kan worden gegeten en waar in alle rust gepraat kan worden.

Studio Barbara Vos en studio TILIA, hebben de opdracht gekregen het Paard te maken tot de muzikale huiskamer van Den Haag, ‘Ruwe Schittering’ heet het ontwerp. Er is gebruik gemaakt van stoere industriële materialen in eenvoudige verschijningsvorm, sterke elementen uit het oorspronkelijke ontwerp zijn opnieuw geaccentueerd, waardoor het robuustheid weer voelbaar is. De betonnen constructie is licht geschilderd, de niet dragende wanden bekleed met blank berkenhout en de vloer gegoten in een bruine composiet. De vloer van rookruimte en bar, gemaakt van gerookt eiken, zorgt voor een intiem huiskamergevoel contrasterend met de sfeer van de rest van de foyer. De garderobe, die oorspronkelijk op deze plaats was te vinden, is verplaatst naar achteren en een stuk kleiner dan vroeger. Dit is min of meer opgevangen door het plaatsen van een wand met kluisjes.

Projectgegevens

LocatiePrinsengracht 12, Den Haag
OpdrachtgeverPaard van Troje, Den Haag
Architectenstudio Barbara Vos en studio TILIA
Aannemer en meubelsDe Timmerij, Rotterdam
Verbouwing i.s.m.Medewerkers Paard van Troje, Den Haag
Oppervlakte450m2
OntwerpApril 2012
OpleveringSeptember 2012
TekstPeter Visser
FotografieStijnstijl Fotografie

Opvallende gele veren dragen de kleine zaal die verder los staat in de ruimte. Leidingen en kabels lopen in het zicht over de ruw verweerde wanden die de historie van het pand laten zien. In kleur aan te passen strijklicht versterkt hiervan het karakter en laat de kleine zaal visueel loshangen in de ruimte. De onderzijde van deze zaal heeft een licht gebogen vorm en is bekleed met dunne geperforeerde stalen platen die zo de akoestiek enorm verbeteren. Alle servicepunten, bekleed met geborsteld eiken, zijn voorzien van grote letters en geschilderd in een lichte kleur. Ook hier laat strijklicht de structuur zien van het oppervlak en maakt het de tekst goed leesbaar. De glazen wand die het café afschermt toont de namen van de aandeelhouders en op het glas rond de rookruimte staan songteksten van de Haagse band DI-RECT. Contrasterend met de ruwe wanden en het stalen plafond zijn comfortabele banken van eikenhouten latten ontworpen voor de bar en de rookruimte. De klimaatbehandeling is verwerkt in deze banken en ontrekken ze aan het zicht. Stoere stadionlampen en antieke theaterspots leggen lichtaccenten op de juiste plek. De nieuwe indeling, het solide materiaalgebruik en de ruimtelijke verlichting maken de foyer een fijne verblijfsruimte. De huidige tijdgeest vraagt ook om een andere manier van financieren. Door middel van crowdfunding heeft het Paard een deel van de verbouwingskosten kunnen financieren. Door een aandeel te kopen droeg de koper niet alleen bij aan de verbouwing, maar werd zijn naam ook vereeuwigd in het pand. De Haagse Band DI-RECT heeft de gehele rookruimte in de vorm van aandelen gekocht.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.