Paviljoen Piushaven Tilburg

Paviljoen Piushaven Tilburg

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-01-2018

Civic Architects & Bright Urban Futures ontwierpen een robuust ontvangstpaviljoen voor de Piushaven in Tilburg. Het paviljoen is een openbare ruimte met restaurant RAK aan de kop van de oude binnenhaven van de stad. De basale hoofdvorm, de robuuste stalen constructie, de matte zwarte gevelvlakken en de combinatie van hout en staal verwijzen naar de materialen in de omgeving.

Robuuste bruggen

De Hopliedenkade werd gebruikt voor de graanoverslag en was in recentere tijden dé plek waar publieke evenementen georganiseerd werden. De vormgeving is gebaseerd op de lokale eigenschappen van de historische haven. Zwarte museumschepen en de robuuste bruggen vormen iconische attributen aan het havenpark.

Constructieprincipe paviljoen Piushaven

Het constructieve plateau dient meerdere doelen: In een traject van ontwerpen en bouwen werd een constructieprincipe ontwikkeld waarbij alle bouwkundige elementen van vloerafscheidingen tot zonwering een integraal onderdeel van de constructie werden. Zo werd het paviljoen een vanzelfsprekend iconisch onderdeel van het openbare ruimte in de Piushaven.

Draagconstructie

De donkere zware rand is integraal onderdeel van de draagconstructie, en om de historische houten fundering niet aan te tasten zijn de kolommen 2 meter naar binnen gebracht. De overstekken worden waar nodig opgevangen met het stalen randkader. De constructieknopen en afwezigheid van stabiliteitswanden zorgen voor een volledig vrij indeelbare plattegrond. stalen Het paviljoen maakt op verschillende manieren gebruik van de ligging van de pier. Het restaurant RAK staat strak aan het water en biedt bezoekers een mooi uitzicht. Het dak vormt een schuilplek voor de regen.

Projectgegevens

Naam project Ontvangstpaviljoen Piushaven
Locatie Hopliedenkade, Tilburg
Programma/functie Restaurant, uitkijkdek, terras, aanlegsteiger
Architectenbureau Civic Architects
Projectteam Civic Architects: Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Fernanda Romeu, Angela Solis, Niels Boswinkel. Bright urban Futures: Gerjan Streng
Opdrachtgever(s) Orion Projectontwikkeling, Gemeente Tilburg
Start bouw 2015
Oplevering 2017
Bruto vloeroppervlakte 260 m²
Beeld Stijn Bollaert. Tekeningen: Civic Architects

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.