Uitkijktoren De Onlanden van Ateliereen Architecten

Uitkijktoren De Onlanden van Ateliereen Architecten

Door: Petra Starink | 23-01-2018

Ateliereen Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor een uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden, dichtbij Groningen. In het ontwerp vormen de verticale hoofddraagconstructie en de trap samen één vloeiende en doorlopende beweging. Grote driehoekige houten vlakken bedekken de zijkanten en onderkanten van de trap en vormen de toren tot een speelse, vloeiende vorm.

Hout toegepast in vorm van lamellen

De toren is gebouwd door natuurmonumenten en het hout is afkomstig van een lokaal bosperceel van Natuurmonumenten. Tijdens de klim naar boven heb je soms volledig uitzicht en op andere plekken wordt het zicht juist beperkt. Doordat het hout in de vorm van lamellen is toegepast, zijn de vlakken nooit helemaal dicht.

Trap met kijkmomenten

In plaats van de nadruk op het uitkijkpunt als doel te leggen, is de weg ernaartoe als beleving ontworpen.  Onderweg naar boven krijgt de bezoeker op twee plekken -de kijkmomenten- meer informatie over het uitzicht. Op negen meter hoogte wordt het eerste kijkmoment bereikt. Op een bordes met uitzicht over het cultuurlandschap “Het Beeld” is informatie hierover te zien. Dan maakt de trap een flinke bocht en gaat verder omhoog naar het tweede kijkmoment, op 20 meter hoogte, richting “de nieuwe natuur” van de Onlanden. De laatste trap is een brede waar bezoekers ook even kunnen gaan zitten. Bovenaan op een hoogte van 25 meter is het uitzicht over de Onlanden en richting Groningen.

Projectgegevens

Naam project Uitkijktoren Onlanden
Locatie Drentsedijk, Peize
Architectenbureau Ateliereen Architecten
Opdrachtgever(s) Natuurmonumenten
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Doornebal, Appelscha
Adviseur constructie abtWassenaar, Haren
Oplevering december 2017
Beeld Ateliereen Architecten

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.