Postkantoor Rotterdam krijgt hotel en winkels

Postkantoor Rotterdam krijgt hotel en winkels

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-11-2009

Het voormalig postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam ondergaat vanaf eind 2010 een ware transformatie. Op de hoogste verdieping van het Rijksmonument moet een vijfsterrenhotel met tachtig kamers verrijzen. Op de lagere verdiepingen is ruimte voor veertig tot 45 winkels met een totale oppervlakte van 20.000 vierkante meter.

Wethouder Hamit Karakus heeft samen met architect Ben van Berkel, de plannen bekend gemaakt voor het voormalige postkantoor aan de Coolsingel.

Het college van B&W heeft op 22 september 2009 de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor het project goedgekeurd. Met deze goedkeuring ondersteunt de gemeente Rotterdam de plannen voor de nieuwe toekomst van het Rijksmonument. Het programma, een concentratie van luxe detailhandel in een monumentaal gebouw, aangevuld met een bijzonder design hotel, ondersteund door horeca, gehuisvest in het monumentale gebouw staat borg voor een prachtige plek in de Rotterdamse binnenstad.



Architect Ben van Berkel
Ben van Berkel van UNStudio is de architect die verantwoordelijk is voor het ontwerp. “Voor mij staat in dit project het hergebruik van het gebouw voorop. Voor de architectuur is hergebruik het meest interessante en belangrijke thema van onze tijd. Hergebruik is duurzaam en economisch. Het ontwerp is erop gericht om de centrale positie van de locatie te versterken en verlevendigen. Post Rotterdam wordt een nieuwe ontmoetingsplek in de stad. Alle etages van het voormalige postkantoor worden na realisatie van het ontwerp publiek toegankelijk. De oorspronkelijke wachtruimte met de karakteristieke betonnen bogen fungeert als een ‘catwalk’ die aansluit op de rondom gevestigde hoogwaardige winkels, en het op de vierde en daar boven gelegen verdiepingen gelegen hotel en restaurants. De hoofdentree aan de Coolsingel wordt in oude glorie hersteld en de transparante verticale foyer aan de Meent zijde opent het gebouw naar de stad. Deze architectonische uitbreiding, voornamelijk bestaand uit glas en hoogwaardig metaal, voorziet niet alleen in een ruimte voor horeca en publieke functies, het is een etalage voor het gesloten gebouw. Op de eerste verdieping vormt deze “verticale foyer” een elegante verbinding naar het met glas overdekte atrium,“ aldus Ben van Berkel.

Halverwege 2013 moet de metamorfose van het voormalig postkantoor gerealiseerd zijn.

Bekijk hier de video over het postkantoor

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.