Hergebruik en nieuwbouw in Da Vinci College

Hergebruik en nieuwbouw in Da Vinci College

Door: Petra Starink | 18-10-2016

Ector Hoogstad Architecten ontwierp voor het Da Vinci College in Roosendaal een nieuw onderkomen. Het gebouw dat aanvoelt en functioneert als een stad in het klein is licht en ruimtelijk. Ongeveer een derde van het gebouw bestaat uit hergebruikte delen van de vorige kantoor-bebouwing op de locatie die opgetopt, en van een nieuwe gevel werd voorzien. De school is in juni opgeleverd, de feestelijke opening is 19 oktober.

De ongeveer 1000 leerlingen van de diverse VMBO- en Praktijkschoolopleidingen hebben ieder een thuisbasis in een van de ‘clubhuizen’ die afgewisseld worden met praktijkruimten en gemeenschappelijke functies. Alles is onderling ingenieus verbonden door straten en straatjes, pleinen en tuinen, trappen en terrassen.

Royale entrees

De aansluiting met de omliggende woonomgeving heeft bijzondere aandacht gekregen. Het groen aangelegde terrein is vrij toegankelijk om zo veel mogelijk omwonenden en passanten aan te moedigen een kijkje te nemen in de etalages van de afdeling Handel & Economie of een bezoek te brengen aan het ‘oefenrestaurant’ van de afdeling Zorg. Uitnodigende royale entrees, trappartijen en zelfs een zonnige ligweide maken de directe omgeving van het gebouw tot een aangename verblijfsplek. De sportfaciliteiten zijn separaat van buitenaf bereikbaar en ook de parkeerplekken worden met de buurt gedeeld.

Verschillende geveltypes

De gevarieerde ruimtelijkheid en lichtheid van het interieur correspondeert met de collageachtige verschijningsvorm van het gebouw. Verschillende geveltypes zorgen voor een kleinschalige uitstraling en voor onderlinge samenhang tussen de verschillende gebouwdelen.

Hoogwaardige materialen

Behalve hergebruik van bestaande gebouwen is nog een aantal maatregelen getroffen waardoor het nieuwe Da Vinci College zeer duurzaam is geworden. In het interieur en exterieur zijn uitsluitend hoogwaardige materialen met minimale milieubelasting toegepast. Het gebouw is bijzonder compact en de gevels hebben zeer hoge isolatiewaarden. Samen met buitenzonwering, klimaatplafonds en optimale daglichttoetreding vermindert dat de energiebehoefte, terwijl anderzijds gebruik wordt gemaakt van warmte/koudeopslag (WKO), warmtedaken en zonnepanelen. De klimaatplafonds van het Da Vinci maken het een Frisse School met een hoog comfortniveau.

Projectgegevens

Naam projectDa Vinci College
LocatieBovendonk 1, Roosendaal
ArchitectenbureauEctor Hoogstad Architecten
Projectteam

Joost Ector, Max Pape, Koen Klijn, Bart de Wilde, Elia Salcedo Quiles, Ridwan Tehupelasury, Marco Verroen

 
Opdrachtgever(s)Ons Middelbaar Onderwijs
Adviseur constructieIMd raadgevend ingenieurs
Opleveringjuni 2016
Bruto vloeroppervlaktenieuwbouw 9.300 m2, renovatie 4.200 m2, totaal 13.500 m2 m²
BeeldPetra Appelhof, Koen Klijn

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.