Strak gestileerd Genmab ontworpen door cepezed

Strak gestileerd Genmab ontworpen door cepezed

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-08-2018

Op het Science Park Utrecht is het nieuwe hoofdkantoor van biotechberijf Genmab geopend. Het ontwerp is van cepezed en cepezedinterieur. De nieuwbouw is ontworpen op een open werkcultuur en intensieve interactie. Het gebouw biedt met een hoge duurzaamheidsscore en ruime daglichttoetreding de medewerkers een gezonde en inspirerende werkomgeving.

Oog voor design in Genmab

Genmab is een beursgenoteerd, internationaal opererend biotechbedrijf met nevenvestigingen in Kopenhagen en Princeton-New Jersey dat antistoftherapeutica voor kanker ontwikkelt. De afgelopen jaren maakte het een forse groei door, en bestond er behoefte aan een nieuw onderkomen. De Scandinavische oorsprong vroeg daarbij om een bijzonder oog voor design. Daarnaast is de nieuwbouw aangegrepen om het bedrijf meer zichtbaarheid te geven, de interactie tussen de medewerkers te verhogen en beter te kunnen samenwerken met externe partners. Ook moest het pand een visitekaartje worden voor het aantrekken van toponderzoekers.

Strak gestileerd en gedetailleerd gebouw

Het nieuwe Genmab is een opvallend strak gestileerd en gedetailleerd gebouw direct aan de hoofdtoegangsweg van het Utrecht Science Park. Het programma beslaat kantoren, laboratoria en een uitgebreide range ondersteunende functies als een vergadercentrum, auditorium, science café en restaurant. Het gebouw heeft een open structuur met grote overspanningen en lange zichtlijnen. Bovengronds bestaat het uit twee vijflaagse, ten opzichte van elkaar verschoven beuken met daartussen een atrium. Ondergronds ligt een parkeergarage die de hele footprint beslaat.

Compact pand

Het pand is zo compact mogelijk. De verschuiving van de twee beuken draagt bij aan een goede inpassing op de locatie. Het facilitair programma met het vergadercentrum, auditorium, café, fitnessroom, fietsenstalling, opslagplaatsen en afvalruimten, is grotendeels ondergebracht op de begane grond. Het vloerveld van het atrium ligt op de eerste verdieping en heeft het karakter van een plaza. Hieromheen liggen andere ondersteunende functies als een koffiebar en een open keuken met front cooking.

Beukgevels

In de kantoorbeuken liggen de overlegplekken langs het atrium en de vaste werkplekken voornamelijk langs de gevels. De bovenste drie lagen herbergen zowel kantoren als de laboratoria. Zij hebben een wat grotere bruto hoogte, zodat het programma hier flexibel is: kantoren kunnen labs worden en andersom. De beukgevels zijn verticaal geleed, waarbij de kozijnen van de glasdelen zijn verholen achter de aluminium buitenafwerking van de gesloten delen.

Atrium met transparante gevels

Het atrium heeft volledig transparante gevels, waardoor de grote open ruimte al vanaf buiten prominent zichtbaar is en sterk bijdraagt aan de uitstraling van het gebouw naar de omgeving. Bijzonder in het atrium zijn grote eilanden van ruim acht meter doorsnede die trapsgewijs gepositioneerd vrij in de ruimte lijken te zweven. Op de eilanden bevinden zich plekken voor ontmoeting, overleg en flexibel werken. Eén ervan functioneert als boardroom en is voorzien van warm gebogen glaswanden, een grote tafel met oplichtend bedrijfslogo en een custom meubel met daarin alle klimaatvoorzieningen en de modernste presentatieapparatuur. Het interieur is licht, opgeruimd en sfeervol, met veel toepassing van hout en andere natuurlijke materialen. Gangen zijn optisch verbreed door de vloerafwerking ervan deels door te laten lopen in de transparante kantoorruimten. Het nieuwe Genmab is BREEAM Excellent gecertificeerd.

Projectgegevens

Naam project Genmab onderzoeksgebouw
Locatie Uppsalalaan 15, Utrecht
Architectenbureau cepezed, Delft
Opdrachtgever(s) Genmab, Utrecht,  Opdrachtgever interieur Genmab, Utrecht
Hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw midden west, cruquius, Aannemer gevels: De Groot & Visser, Gorinchem
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Haarlem, Staalconstructie Bentstaal, IJsselstein
Adviseur installaties dwa, Ede, Installateur elektrotechniek Van den Pol, Amersfoort, Adviseur brandveiligheid Peutz, Zoetermeer, Installateur werktuigbouwkundig Klimaatservice, Hardinxveld-Giessendam
Adviseur bouwfysica bouwfysica & duurzaamheid dwa, Ede & dwa, Zoetermeer
Start bouw juli 2014
Oplevering juni 2018
Bruto vloeroppervlakte 11.178 m² m²
Beeld cepezed | Lucas van der Wee

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.