Trap met zicht op Eusebiuskerk in Focus Filmtheater

Trap met zicht op Eusebiuskerk in Focus Filmtheater

Door: Petra Starink | 25-06-2018

Vrijdag 15 juni is het nieuwe Focus Filmtheater in Arnhem officiëel geopend. Het theater met 5 zalen aan de voet van de Eusebiuskerk op het Audrey Hepburn Plein is ontworpen door DP6 architectuurstudio. Prominent aanwezig is de brede houten trap met uitzicht door een glazen dak op de Eusebiustoren.

Zicht op Eusebiustoren

Het gebied rond de Eusebiuskerk was voor de oorlog bebouwd en was er op de plek van het nieuwe Focus Filmtheater een steeg: de Torensteeg. DP6 bracht de historische Torensteeg als structurerend element terug in het nieuwe gebouw.Deze ‘Nieuwe Torensteeg’, dat het filmtheater in tweeën knipt, zorgt ervoor dat het zicht op de Eusebius behouden blijft. Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio): “De locatie van het nieuwe Focus Filmtheater heeft grote historische betekenis. Het Kerkplein is de plek van de prominente Eusebiuskerk die buitengewoon belangrijk is voor Arnhem als hèt beeld van de wederopbouw. Het was belangrijk om een nieuw gebouw op deze plek zorgvuldig in te passen en met de omgeving te verbinden. De referentie aan de Torensteeg was, in het denkwerk voorafgaand aan het ontwerp, toch wel het ultieme eurekamoment.”

Dakterras

In het filmtheater speelt het zicht op de toren een belangrijke rol; vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt is de kerk door het glasdak voortdurend zichtbaar. De brede, naar de kerktoren gerichte, trap is het hart van het gebouw, het centrale oriëntatiepunt. Alewijnse: “De trap ontsluit alle zalen en ook het dakterras waar in de zomeravonden film kan worden bekeken. Met het dakterras is een van de wensen van directeur Charlie Cappetti van Focus Filmtheater  in vervulling gegaan.

Glazen dak met draagconstructie van glazen lamellen

Het glazen dak heeft een draagconstructie van glazen lamellen. Alewijnse: “Ik ben blij verrast hoe sterk je door dat glazen lamellen dak de kerk ervaart! Ruimte en materiaal zijn goed in te schatten, maar het is lastiger als het om de uitwerking van transparantie, licht en reflectie gaat. ”

Rijk gedetailleerd metselwerk

De gevel van het Focus Filmtheater bestaat uit een dubbelhoge transparante plint met daarboven rijk gedetaillleerd metselwerk. Hiermee wordt aansluiting gezocht met elementen die voorkomen in de Arnhemse binnenstad zoals metselwerkpatronen uit de wederopbouw-architectuur. Alewijnse: “Ik ben me ervan bewust geweest dat we ons aan een omstreden project waagden maar ik denk dat we het ontwerp maximaal hebben laten aansluiten bij de omgeving. Ik ben ervan overtuigd dat het gebouw een mooie bijdrage gaat leveren aan de stad.”

Nieuwe invulling Korenbeurs

Sinds 1973 was Focus Filmtheater in de Korenbeurs op de Korenmarkt te vinden. Omdat er maar 3 zalen waren wilde het filmhuis al jaren een uitbreiding met meerdere zalen, wat nu verwezenlijkt is met het nieuwe theater. Voor de herbestemming  van de Korenbeurs is door de gemeente Arnhem een prijsvraag uitgeschreven  en gewonnen door ‘De Coöperatieve Eeterij’. Het idee is van Atelier Spijker architecten en Kartel exploitatie BV uit Arnhem.

Projectgegevens

Naam project Focus Filmtheater
Locatie Audrey Hepburnplein 1, Arnhem
Architectenbureau DP6 architectuurstudio, Delft
Opdrachtgever(s) Gemeente Arnhem
Hoofdaannemer BINX Smartility, Groenlo
Adviseur constructie ADVISEURS ABT, Velp | Stevens Van Dijck, Amersfoort | HI-Plus Advies, Rotterdam | Buro Poelmans Reesink, Arnhem | Theateradvies, Amsterdam
Bruto vloeroppervlakte 2.600 m²
Beeld Michel Kievits, Petra Starink

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.