Villa Fifty-Fifty

Villa Fifty-Fifty

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2020

Villa Fifty-Fifty in Eindhoven is een gezinswoning waar volumes afwisselend open en gesloten zijn, en waar het leven net zo veel buiten als binnen plaatsvindt. Studioninedots ontwierp deze woning op de overgang van Strijp-R naar het naastgelegen landgoed.

Ontwerp Villa Fifty-Fifty

Met het ontwerp voor Villa Fifty-Fifty bracht Studioninedots de typologie van een transparante woning een stap verder. De opdrachtgevers, voor wie ze ook hun eerste huis ontwierpen, kwamen terug met een hang naar een minimalistischer levensstijl en de wens voor optimale natuur-ervaring. Studioninedots onderzocht een tamelijk radicale vertaling van gelijke waardering van binnen en buiten. In hun zoektocht naar maximale interactie definieerden ze de afzonderlijke woon- en buitenfuncties, werden hun vanzelfsprekende posities verworpen om
ze vervolgens opnieuw te plaatsen, maar dan volledig gelijkwaardig.

Tussen open en gesloten

De kavel werd bebouwd tot aan de grenzen; het bouwvlak werd beschouwd als een dambord-patroon waarop alle functies een eigen volume kregen. De volumes variëren; ze zijn dicht of open, overdekt of niet en met een eigen sfeer en materialisatie. Hierdoor is een patchwork ontstaan van bijzondere relaties tussen het gebouw en het landschap, tussen open en gesloten en tussen binnen en buiten. Het resultaat is een woning met afwisselend binnen- en buitenruimte waarin bovendien de grens in gebruik tussen beiden vervaagt.

Tiny house in toren

De woning toont zich als een paviljoen, uitgestrekt over de tuin, met losse volumes gevat tussen twee horizontale vlakken. De toren steekt dwars door de vloer en het dak. Op de begane grond bevinden zich de functies voor het hele gezin en die voor de ouders. De dochters hebben hun kamers in hun tiny house in de toren. Op de plek waar het paviljoen en de toren elkaar kruisen, bevindt zich de entree. De volumes zijn met elkaar verbonden en verschillen onderling qua sfeer en lichtinval; de ruimtelijke overgangen versterken het doorlopend leeflandschap.

Materialen

Voor de villa is een aantal onconventionele materiaalkeuzes gemaakt. Glas overheerst er om de grenzen tussen binnen en buiten te vervagen.  Vier gesloten volumes zijn omkleed met ongebruikelijk toegepaste materialen met een natuurlijke oorsprong. De badkamer is bekleed met flagstones; geglazuurde badkamertegels bedekken de muren in slaapkamer en kantoor. De ronde berging is uitgevoerd in semi-transparant golfplaat. Gepolijst aluminium bedekt de gehele toren.

Projectgegevens

Naam project Villa Fifty-Fifty
Locatie Strijp-R, Eindhoven
Architectenbureau Studioninedots
Projectteam Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl Project architecten: Metin van Zijl, Jurjen van der Horst Design team: Leire Baraja Rodriquez, Ruben Visser, Laura Berasaluce
Opdrachtgever(s) Particulier
Hoofdaannemer Buytels Bouwbedrijf
Adviseur constructie BreedID
Oplevering 2018- 2020
Bruto vloeroppervlakte 240 m²
Beeld Frans Parthesius

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.